Ruta al Menetjador i Font Roja des d’Ibi

Ruta al Menetjador i Font Roja des d’Ibi

La solana de la serra del Menetjador compta amb diferents pous de neu i contrasta, notablement, amb el carrascar de l’ombria.

Les ciutats d’Alcoi i Ibi es reparteixen un dels parcs naturals més ben conservats de les muntanyes d’Alacant, al qual acudeixen nombroses persones cada cap de setmana per fer una passejada o per fer diferents rutes de senderisme, a través de les 2,298 hectàrees d’extensió protegida, des de la declaración del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja el 13 d’abril de 1987. El cim d’aquesta serra es un dels pics més alts del migjorn valencià, amb 1.354 metres d’altitud, i es conegut com el Menetjador o Menejador. A aquesta cimera es pot arribar des de l’Àrea Recreativa de la Font Roja (Alcoi, al nord) o des de la ciutat d’Ibi (al sud), seguint la ruta marcada com a PR-CV 26.

En aquest article es descriu la segona opció, es a dir, l’ascens al Menetjador des d’Ibi, però afegint una variant que, després d’arribar al cim, descendeix fins l’àrea recreativa situada al costat del Santuari de la Font Roja, a través del sender de gran recorregut GR 7 que, més tard, enllaça amb el PR-CV 26 al Mas de Tetuan. Es bastant recomanable fer aquesta ruta passant per la Font Roja, ja que permet conèixer la vegetació i el patrimoni arquitectònic d’ambdues parts de la serra, ja que la vessant sud (solana) de la muntanya compta amb pocs trams de bosc, però amb diversos pous de neu, i la vessant nord, a l’ombria, amaga el Santuari de la Font Roja entre un frondós bosc de carrasques i diverses espècies de fauna i flora.

Distància recorreguda: 14,5 km.
Durada: 5 hores (sense descansos).
Desnivell acumulat: 605 metres.
Tipus de ruta: Circular.
Dificultat: Mitjana.
Veure ruta en Wikiloc.

DSCN1015
Serra del Maigmó, vista des de la serra del Menetjador.

Com ja s’ha dit, aquesta ruta de senderisme té el seu punt de partida a la ciutat d’Ibi, al costat d’una gran nau industrial situada al nord del nucli urbà. La marca de PR (ratlla horitzontal blanca paral·lela a una altra groga) es pot veure en un senyal de trànsit al costat de l’esmentada nau. Comencem la marxa deixant aquesta a l’esquerra i dirigint-nos cap al Mas del Canyó, primer per un camí i, més endavant, a través d’un terreny rocós i amb alguns arbustos.

Ja prop del Mas del Canyó i de la Cava del Canyó, veiem alguns pins i, a continuació, diferents carrasques, més bé disperses. Continuem amb la ruta i, als pocs minuts, trobem el pou de neu conegut com Cava Simarro (foto de capçalera), el qual presenta majors dimensions que l’anterior, a més de tenir el sostre derruït pel pas del temps. Al seu interior podem veure un curiós arbre, al qual se suma una frondosa heura que cobreix gran part de les parets de la cavitat. Més endavant trobem el Pou de la Noguera, una mica més deteriorat que els anteriors.

DSCN1063
Serra del Menetjador.

Després d’un altre bon tram d’ascens, arribem a un dipòsit d’aigua contra incendis, des del qual poden carregar aigua els helicòpters en cas de necessitat. Just en aquest punt veiem tres camins: el de la nostra esquerra es dirigeix cap a la Cava Coloma seguint el PR-CV 26; davant nostre, un camí descendeix a l’àrea recreativa i carrascar de la Font Roja; a la dreta veiem un altre camí, amb un fort pendent, que ascendeix al Menetjador (on es troba el vèrtex geodèsic). Seguim per aquest últim i, en pocs minuts, arribem al cim, des d’on s’observa una increïble panoràmica de diferents muntanyes i poblacions de l’entorn com el Maigmó, el Despenyador, Castalla, la Penya Migjorn, l’Alt de la Martina, el Montcabrer, Alcoi, Ibi, etc.

DSCN1074
Vèrtex geodèsic del Menetjador (1354 msnm).

Després d’un descans, tornem sobre les nostres passes fins el dipòsit d’aigua i abandonem el PR-CV 26, per continuar pel camí que baixa a la Font Roja, a través del frondós carrascar. La font es troba davant del santuari de la Mare de Déu dels Lliris, en la façana del qual es pot veure una inscripció que recorda l’alçària que va assolir la neu durant a la fatídica Nevà Grossa, el 27 de desembre de 1926: 2,10 metres. Adossat al santuari es troba el centre d’informació i educació ambiental del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja. El primer santuari va ser construït l’any 1663 i, segons explica la tradició, deu anys abans va ocórrer un miracle en el mateix lloc, quan el paborde de la catedral de València, Antoni Bonaventura Guerau i Montllor, va trobar la imatge de la verge en un lliri blanc.

Reprenem la marxa, per pista forestal, per dirigir-nos cap al Mas de Tetuan, pel GR 7. Al costat d’aquest veiem la cruïlla del GR 7 amb el PR-CV 26: deixem el GR i tornem a prendre el PR, direcció a Ibi . Continuem amb la marxa envoltant la serra i, un poc més tard, arribem al Mas de Foiaderes (o Foiaderetes), on hi ha un altre punt en el qual es creuen diversos itineraris: seguim descendint cap a Ibi, sense abandonar el PR-CV 26, fins que arribem al punt de partida, i fi de l’excursió.

DSCN1198
Carrascal de la Font Roja.

Enllaços d’interès:
Com arribar al punt de partida del PR-CV 26 (Ibi).
Com arribar al Santuari de la Font Roja (Alcoi).