Torrevella: la ciutat que va néixer dues vegades en menys de 30 anys

Torrevella: la ciutat que va néixer dues vegades en menys de 30 anys

La puixant indústria de la sal va motivar la creació del municipi de Torrevella, la qual patiria, en els seus inicis, els efectes d’un devastador terratrèmol.

La població de Torrevella, com a tal, té el seu origen en els primers anys de segle XIX i, com el seu nom revela, va sorgir al voltant d’una torre de guaita, anomenada Vella, emplaçada a pocs metres de l’embarcador i Eres de la Sal, on podem trobar l’actual i modern port marítim. Amb aquest topònim es diferenciava la Torre Vella d’altres estructures defensives properes: la de el Cap Cervera (actualment també anomenada Torre de l’Moro) i la de la Mata, enfront de la qual també hi va haver un embarcador vinculat a la indústria de la sal.

Entre els segles XVII i XVIII es van establir sengles grups de cases al voltant de les torres de la Mata (primer) i Vella (més tard). Es tractava d’unes poques cases habitades pels treballadors de les salines, les oficines administratives de les quals es trobaven a La Mata (o Torrelamata). En les albors de segle XIX, l’any 1803, es van traslladar les citades oficines a Torrevella, on les cases ja superaven el centenar. Aquell mateix any, Carles IV va concedir permís perquè s’ampliés l’assentament urbà i, així, va seguir creixent no només amb treballadors de les salines, sinó també amb contrabandistes que utilitzaven el port per introduir o extreure mercaderies de forma il·lícita.

Pocs anys després es va constituir l’Ajuntament de Torrevella, quedant Torrelamata vinculada com pedania d’aquesta. Però tot se’n va anar al trast amb el fatal terratrèmol ocorregut el 21 de març de 1829, el qual va destruir per complet Torrevella, Almoradí, Guardamar i Benejúzar, a més de causar nombrosos danys en altres poblacions del Baix Segura. Des de l’any 1802 s’havien vingut succeint una sèrie de sismes, alguns més forts que d’altres, fins que finalment va ocórrer la catàstrofe. S’estima que la magnitud del més fort -conegut com Terratrèmol de Torrevieja- va ser de al voltant de 6,6 en l’escala de Richter i, tot i que van morir un total de 389 persones, segons indicava l’enginyer José Agustín de Larramendi en la seua memòria, a Torrevella només van morir 34 gràcies a que els carrers eren amples i les cases baixes. El contrari ocorregué a Almoradí, on la runa van col·lapsar els carrers, sepultant a nombrosos veïns.

El ja esmentat Larramendi es va encarregar de visitar cadascun dels llocs afectats, així com de redactar els projectes de reurbanització per a cada poble. Va determinar, en tots els casos, un traçat urbà amb carrers més amples i cases d’una sola alçada, amb corral (o pati) gran perquè la gent pogués eixir a aquest, o al carrer, en cas de terratrèmol. L’actual edifici de la Parròquia de la Immaculada Concepció, situat a la plaça central de l’traçat de Larramendi, es va començar a construir l’any 1879 i, tot i que al 1887 es va habilitar una part per al culte, l’obra no es va donar per acabada fins l’any 1928. En l’actualita, a la seua base i, com a part d’aquesta, podem veure alguns dels carreus de la torre que va donar nom a la ciutat de Torrevella.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen a la guia Passejades amb història pel sud-est valencià, disponible a llibreries.