8 llocs bàsics que veure a Santa Pola

8 llocs bàsics que veure a Santa Pola

Actualitzat el 11/04/2019.

La vila costanera de Santa Pola compta amb un extens parc natural, jaciments arqueològics i un gran escull de corall fòssil.

Santa Pola es troba a molt poca distància de les ciutats d’Elx i Alacant. Originalment va ser el Potus Ilicitanus, és a dir, el port d’Elx en temps dels romans, i ja en època recent (1835) es va independitzar de la Ciutat de les Palmeres. Actualment hi ha nombrosos llocs que veure a Santa Pola, ja que a més del turisme de sol i platja, aquí trobem llocs tan interessants com el Parc Natural de les Salines de Santa Pola, diferents jaciments arqueològics que es remunten a l’Eneolític, diferents torres de guaita de segles enrere o un atol coral·lí, avui fòssil, que es troba a la vista de tot persona. A més, des del port de Santa Pola s’arriba, en molt poc temps, a l’única illa habitada de la Comunitat Valenciana: l’illa de Tabarca.

8 racons per veure a Santa Pola:

1. Parc Natural de les Salines de Santa Pola.

Les salines estan declarades com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), lloc d’interès comunitari (LIC) i, a més, estan incloses en la llista RAMSAR de zones humides d’importància internacional. L’àrea protegida compta amb 2470 hectàrees d’extensió, en les quals es pot observar nombroses espècies d’aus. Enmig de les salines es troba la Torre de Tamarit, una antiga torre de guaita de planta originaria del segle XVI. Des del Museu de la Sal, a l’interior del parc, es pot conèixer més a fons aquest espai protegit, que convida a fer una ruta per l’entorn. Com arribar al Museu de la Sal.

SAM_6009
Flamencs a les salines de Santa Pola.

2. Parc del Palmerar.

A l’interior del parc del Palmerar, a més de nombroses palmeres, podem veure els basaments reconstruïts d’una luxosa casa romana del segle IV: la vil·la romana del Palmerar. Segons es creu, va haver de pertànyer a una família rica, que no va escatimar en bells i treballats mosaics d’estil geomètric. Com arribar al parc del Palmerar.

SAM_6058
Casa romana al Parc del Palmerar (Santa Pola).

3. Castell de Santa Pola.

El CastellFortalesa de Santa Pola es troba al centre de la ciutat, davant de la concorreguda glorieta i a molt poca distància del Mercat d’Abastos i del port pesquer. Data del segle XVI, va ser construït sobre una torre anterior del segle XIV i va ser l’últim lloc que van trepitjar els moriscos il·licitans abans de ser expulsats al nord d’Àfrica. Posteriorment es va utilitzar com a Casa Consistorial, hospital i, ocasionalment, com a plaça de bous. Diferents famílies van viure en l’interior del castell fins l’any 1967. Actualment alberga la Sala Municipal d’Exposicions, l’Aquari Municipal, el Museu de la Pesca, el Museu del Mar i la Capella de la Mare de Déu de Loreto, patrona de Santa Pola que, segons explica la llegenda, va arribar per la mar l’any 1643. Val la pena visitar el Mercat d’Abastos, del qual la façana evidència la finalitat original de l’edifici: una església. Com arribar al Castell de Santa Pola.

SAM_6081
Castell de Santa Pola.

4. Ermita del Calvari.

Es troba en una de les zones situades a més altitud de Santa Pola, en el mateix barri on van ser reubicades les famílies, de menys recursos, que van viure al castell. L’ermita actual, d’aires aràbics, data de l’any 1944. Com arribar a l’Ermita del Calvari.

SAM_6090
Ermita del Calvari (Santa Pola).

5. Passeig Marítim (Avinguda Santiago Bernabéu).

Des de les cales de Santiago Bernabéu s’obté una agradable panoràmica, cap al sud-oest, de la mar Mediterrània, badia de Santa Pola i Guardamar del Segura. En dies clars es poden veure les illes de la Manga del Mar Menor (Regió de Múrcia). Com arribar al Passeig Marítim.

SAM_6111
Vista des de l’avinguda Santiago Bernabéu (Santa Pola). Al fons, Guardamar del Segura i l’antena.

6. Port de Santa Pola.

Els ibers assentats a la desembocadura del riu Vinalopó, al segle IV a. C., ja comerciaven per mar, sobretot amb Grècia. Posteriorment, al segle I, els romans d’Illici (Elx) van establir el seu Portus Ilicitanus en l’actual Santa Pola, convertint-se en una important via de comunicació marítima, juntament amb el port de Cartagena. En aquest port van ser embarcats, l’any 1609 i amb destinació a l’Àfrica, els moriscos il·licitans que prèviament havien estat retinguts al castell. Al costat del port pesquer hi ha un barco-museu, fora de l’aigua, on es divulga la manera de vida tradicional dels pescadors de Santa Pola. A l’altre extrem del port es troba el Club Nàutic de Santa Pola, on podem observar nombroses embarcacions recreatives des d’un modern i ampli passeig marítim, que a més compta amb una variada oferta hostalera. A més, des del port de Santa Pola eixen tabarqueres i llanxes, regularment, que ens acosten a l’illa de Tabarca, la qual va ser repoblada temps enrere amb descendents de genovesos, motiu pel qual actualment, sobretot a Santa Pola, es poden escoltar cognoms com Luchoro, Manzanaro, Russo o Parodi, entre d’altres. Com arribar al barco-museu i al passeig marítim del Club Nàutic.

SAM_6123
Port pesquer de Santa Pola.

7. Platja del Tamarit.

Es també coneguda com platja de la Gola, i està situada a l’oest de Santa Pola, on trobem una reproducció del Moll de la Sal, és a dir, l’antic moll de fusta des del qual s’embarcava la sal procedent de les explotacions salineres. A més, hi ha algunes casamates (o búnquers) en l’entorn, construïts durant la fatídica Guerra Civil Espanyola. És habitual, sobretot a l’estiu, veure a una infinitat d’esportistes practicant diferents esports aquàtics, com el kitesurf. Com arribar a la platja del Tamarit.

DSCN4512
Moll de la Sal.

8. Cap de l’Aljub.

És també conegut com Cap de Santa Pola o, senzillament, serra de Santa Pola. Es tracta d’un increïble escull de corall fòssil on, actualment, podem fer una ruta de senderisme per veure, entre altres coses, diferents restes de la Guerra Civil, la Torre d’Escaletes o el Far de Santa Pola, que va ser erigit sobre una antiga torre de vigilància costanera del segle XVI. Des dels penya-segats situats al costat del far s’obté una increïble panoràmica del mar Mediterrani, illa de Tabarca, badia d’Alacant i nombroses muntanyes d’Alacant com el Cabeçó d’Or, la serra d’Aitana, el Puig Campana i fins i tot, en dies clars, la Serra Gelada i el penyal d’Ifac. A més, en una de les cavitats del cap de l’Aljub, coneguda com cova de les Aranyes, es van trobar els vestigis humans més antics del municipi, datats en l’Eneolític (III mil·lenni a. C.). Als peus d’aquesta serra trobem, a l’est, diverses cales de roca i sorra grisa, envoltades per xicotetes pinedes. Com arribar al Far de Santa Pola.

SAM_5325
Far de Santa Pola (antiga torre de l’Atalayola).

Què veure prop de Santa Pola?

A més dels anteriors indrets, hi ha interessants llocs a veure prop de Santa Pola, com Alacant, Elx, Guardamar del Segura o Torrevella.

1. Alacant.

A poca distància de Santa Pola, cap al nord, es troba la capital de la província, on podem passar un dia visitant els seus diferents monuments, com el Castell de Santa Bàrbara, la plaça de Gabriel Miró, les Torres de l’Horta de Alacant o el jaciment arqueològic de Lucentum, entre d’altres. Què veure en Alacant.

Port d’Alacant, des del Castell de Santa Bàrbara.
2. Elx.

També a molt poca distància es troba la ciutat d’Elx, que albegra el major Palmerar d’Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Així mateix, a l’interior de la Basílica de Santa Maria es representa el Misteri d’Elx, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Paga la pena pujar a la torre d’aquesta basílica, per contemplar la ciutat i el seu palmerar des de les altures. Què veure a Elx.

Basílica de Santa Maria (Elx).
3. Guardamar del Segura.

Des de Santa Pola, ens podem dirigir cap al sud per arribar a la població costanera de Guardamar del Segura, on podem veure els vestigis d’una rábita califal, al costat de les restes d’un antic poblat fenici, tots dos conservats per les dunes que, a principis del segle XX, van sepultar algunes cases de Guardamar. Què veure a Guardamar del Segura.

Castell de Guardamar del Segura.
4. Torrevella.

Seguint cap al sud, podem arribar a la també costanera ciutat de Torrevella (oficialment, Torrevieja), que compta amb una important història i indústria salinera, lligada a l’actual Parc Natural de les Llacunes de la MataTorevieja, lloc que mereix una relaxada ruta de senderisme. Aquesta població, Guardamar del Segura i altres tantes de la comarca del Baix Segura, van patir els efectes del fatal terratrèmol de 1829, que va causar 389 víctimes. Què veure a Torrevella.

Costa rocosa de Torrevella.

Afegiries algun lloc més? Si és així, per favor, deixa els teus comentaris més avall.


Aquestes i altres dades interessants es recullen en el llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a les llibreries.