Ruta en la captivadora serra de Bèrnia

Ruta en la captivadora serra de Bèrnia

Una enorme i espectacular cresta petrificada de dinosaure s’erigeix entre les dos Marines, orientada d’oest a est, a molt poca distància del mar Mediterrani i repartida, principalment, entre els termes municipals d’Altea, Xaló, Benissa i Callosa d ‘ a Sarrià. No és altra que la captivadora serra de Bèrnia, els racons i paratges de la qual bé mereixen, almenys, una visita.

L’opció més senzilla consisteix a seguir, des de la font del Runar (es pot arribar en cotxe, per un deteriorat camí asfaltat), l’itinerari circular marcat com a PR-CV 7, el qual envolta la serra passant per els denominats Fort i Forat. En el nostre cas vam fer, a més, l’ascens al cim des del Fort i, després de tornar a aquest, vam continuar amb la ruta marcada —exceptuant un curt ascens al penyal de l’Orenga—, de manera que la distància recorreguda de l’excursió va quedar en uns 13,3 km.

Serra de Bèrnia.

A l’inici de la ruta ja sorprèn l’espectacular perfil de la serra, així com els nombrosos pedregars que, en diverses ocasions, hem de travessar. Des de la font del Runar ens dirigim cap al Fort, seguint les marques de PR i amb la part més alta de Bèrnia a la dreta. Del Fort, construït per prevenir revoltes morisques i atacs barbarescos, no queden més que algunes restes com arcs d’estades, algun aljub o el fossat que envoltava la fortalesa, la qual va ser erigida l’any 1562 per ordre de Felip II i projectada per l’enginyer militar Giovanni Battista Antonelli. Després de l’expulsió dels moriscos, el rei Felip III va ordenar la seua demolició, l’any 1612, per evitar que fos ocupada per bandolers. A pocs metres del fort, cap al sud-est, es troba la font del Fort.

Fort de Bèrnia i, al fons, el Puig Campana i el Ponoig, entre altres serrres.

Cal dir que l’accés a la cimera no és del tot senzill, ja que a més de comptar amb un desnivell significatiu, no hi ha senyalitzacions de PR i la senda es perd a la carena. Tot i així, hi ha algunes marques vermelles que indiquen l’itinerari a seguir. Al cim, situat a 1126 metres d’altitud, trobem alguns vestigis d’un antic castell àrab, denominat en diferents textos del segle XIII —ja sota control cristià— com a castell de Berdia, Verdia o Bergia. El text més antic trobat data de l’any 1263.

Vista des del cim de la serra de Bèrnia.

Després d’un descans en l’increïble mirador que constitueix la carena de Bèrnia, tornem sobre les nostres passes fins el Fort i, des d’aquest, seguim cap a l’oest, envoltant la serra i seguint les marques del PR-CV 7. Sorprèn l’immediat coll de l’Orenga (en alguns mapes, de Xaló), des del qual s’albira, davant i entre les muntanyes, l’enfilat municipi de Tàrbena. Una mica més endavant podem veure també, en la llunyania, lleugerament cap a l’esquerra i a menor altitud, la població de Bolulla.

Coll de l’Orenga.

Després de fer una parada al penyal de l’Orenga, des del qual s’obté una clara perspectiva de la serra del Ferrer, seguim per pista forestal fins arribar a les Cases de Bèrnia, on trobem diversos panells informatius de PR i des d’on ens dirigim , per un camí asfaltat, cap a la font de Bèrnia (o de Cabanes).

L’ascens cap al Forat es realitza per l’ombria de la serra, on la vegetació és notablement més abundant que al vessant sud. El Forat consisteix en un túnel d’uns 20 metres de longitud, que travessa la carena de la serra, de nord a sud, sent aquesta última obertura la més espectacular (imatge principal d’aquest article), per les seues dimensions i per la panoràmica que ofereix sobre les badies d’Altea i Benidorm.

Sempre seguint les marques de PR i deixant, ara, la carena a la dreta, ens dirigim cap a un xicotet abric, anomenat penya de l’Ermita del Vicari, en el qual es poden veure algunes pintures rupestres datades cap al Neolític (fa més de 5000 anys). Des d’aquest punt només queda continuar uns minuts fins arribar a la font del Runar, on acaba l’excursió.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies