Coves del Rodeo: on història i art convergeixen

Coves del Rodeo: on història i art convergeixen
El sud d’Alacant amaga un interessant punt de trobada entre artistes de diferents disciplines.

El xicotet municipi de Rojales, situat a la comarca del Baix Segura i a escassos quilòmetres de la mar, ha sabut rehabilitar, amb èxit, una barriada històrica a la part alta del nucli urbà, a les quals antigues i abandonades vivendes —excavades a la roca— es van instal·lar, fa més de dues dècades, diferents artistes i artesans arribats de diversos llocs. Avui, al barri de les Coves del Rodeo convergeixen història i art.

Zona exterior al costat de la cova del bar.

El lloc en el qual actualment trobem el sorprenent conjunt de coves (unes 15) va ser, cap a la dècada de 1980, un abocador no controlat en el qual es dipositaven milers de deixalles —tal com passa, avui dia, en tants altres paratges— com mobles, electrodomèstics o recipients plàstics i metàl·lics. Carlos va ser uns dels pioners en la rehabilitació de les coves i, actualment, és el gerent de la cova del bar i del taller d’escultura. Ens va comentar, a més, l’àrdua tasca que va suposar netejar i aclarir aquells terrenys, als treballs van succeir els de condicionament i rehabilitació, sumats a les gestions que van permetre que l’ajuntament local s’interessés pel lloc i invertís en la seua posta en valor i divulgació.

Taller de ceràmica ibèrica.

Les coves estan situades al vessant d’un turó i distribuïdes en alguns carrers de vianants. Les primeres van ser excavades al segle XVIII; les últimes, al segle XX. A mitjans del segle passat es comptabilitzaven, a Rojales, unes dues-centes coves. Aquestes oferien una vivenda més resistent als veïns, a més de confortable i, al mateix temps, no estaven exposades a les temibles crescudes del riu Segura.

Una de les estances de la cova destinada a exposicions.

Actualment, l’anomenat Zoco Arstístico Artesanal Subterráneo Cuevas del Rodeo constitueix un punt de trobada, exposició i aprenentatge per a, sobretot, artistes plàstics, encara que al lloc també s’ofereixen diferents cursos, activitats i concerts, de forma habitual. Així mateix, el primer diumenge de cada mes té lloc un mercat d’artesania, el qual suma atractiu a l’entorn.

Xicoteta torre d’inspiració asiàtica, a la Casa de las Conchas.

A més, al costat de les coves i a la part més baixa d’aquestes es troba una curiosa casa, la qual va ser recoberta d’ingents quantitats de petxines marines. Segons el propietari, tal tasca es va perllongar durant dotze anys.

A la pàgina web de l’ajuntament de Rojales es poden conèixer tots els esdeveniments i activitats programades per a les següents setmanes. També es poden consultar el bloc general de les coves i el de la cova anomenada Sala Mengolero.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies