Coves del Rodeo: on història i art convergeixen

Coves del Rodeo: on història i art convergeixen
El sud d’Alacant amaga un interessant punt de trobada entre artistes de diferents disciplines.

El xicotet municipi de Rojales, situat a la comarca del Baix Segura i a escassos quilòmetres de la mar, ha sabut rehabilitar, amb èxit, una barriada històrica a la part alta del nucli urbà, a les quals antigues i abandonades vivendes —excavades a la roca— es van instal·lar, fa més de dues dècades, diferents artistes i artesans arribats de diversos llocs. Avui, al barri de les Coves del Rodeo convergeixen història i art.

Zona exterior al costat de la cova del bar.

El lloc en el qual actualment trobem el sorprenent conjunt de coves (unes 15) va ser, cap a la dècada de 1980, un abocador no controlat en el qual es dipositaven milers de deixalles —tal com passa, avui dia, en tants altres paratges— com mobles, electrodomèstics o recipients plàstics i metàl·lics. Carlos va ser uns dels pioners en la rehabilitació de les coves i, actualment, és el gerent de la cova del bar i del taller d’escultura. Ens va comentar, a més, l’àrdua tasca que va suposar netejar i aclarir aquells terrenys, als treballs van succeir els de condicionament i rehabilitació, sumats a les gestions que van permetre que l’ajuntament local s’interessés pel lloc i invertís en la seua posta en valor i divulgació.

Taller de ceràmica ibèrica.

Les coves estan situades al vessant d’un turó i distribuïdes en alguns carrers de vianants. Les primeres van ser excavades al segle XVIII; les últimes, al segle XX. A mitjans del segle passat es comptabilitzaven, a Rojales, unes dues-centes coves. Aquestes oferien una vivenda més resistent als veïns, a més de confortable i, al mateix temps, no estaven exposades a les temibles crescudes del riu Segura.

Una de les estances de la cova destinada a exposicions.

Actualment, l’anomenat Zoco Arstístico Artesanal Subterráneo Cuevas del Rodeo constitueix un punt de trobada, exposició i aprenentatge per a, sobretot, artistes plàstics, encara que al lloc també s’ofereixen diferents cursos, activitats i concerts, de forma habitual. Així mateix, el primer diumenge de cada mes té lloc un mercat d’artesania, el qual suma atractiu a l’entorn.

Xicoteta torre d’inspiració asiàtica, a la Casa de las Conchas.

A més, al costat de les coves i a la part més baixa d’aquestes es troba una curiosa casa, la qual va ser recoberta d’ingents quantitats de petxines marines. Segons el propietari, tal tasca es va perllongar durant dotze anys.

A la pàgina web de l’ajuntament de Rojales es poden conèixer tots els esdeveniments i activitats programades per a les següents setmanes. També es poden consultar el bloc general de les coves i el de la cova anomenada Sala Mengolero.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià