Vuit racons per veure a Guardamar del Segura

Vuit racons per veure a Guardamar del Segura

Al sud del País Valencià, a la comarca del Baix Segura, es troba l’infatigable municipi de Guardamar del Segura, el qual es va reposar d’un fatal terratrèmol ocorregut l’any 1829 i, quasi un segle més tard, va fer front a l’incessant avanç de les dunes, les quals ja havien sepultat diferents camps de cultiu i algunes cases de la població. Actualment són diversos els llocs per veure a Guardamar, alguns dels quals es proposen a continuació.

1. Museu Arqueològic de Guardamar del Segura.

Al Museu Arqueològic de Guardamar (MAG) es poden conèixer, entre altres coses, els detalls dels diferents jaciments arqueològics del municipi, com el Cabeço Lucero o la Ràbita Califal. Al primer d’aquestos es va trobar el bust iber de la Dama de Guardamar.

Reproducció de la Dama de Guardamar (MAG).
2. Castell.

A la part alta d’un tossal, a l’oest del nucli urbà i al costat d’aquest, es troben les restes —restaurades— del castell i ciutadella de l’antiga vila de Guardamar. Aquestes, que ja es trobaven malmeses a principis del segle XIX, van ser destruïdes després d’una sèrie de sismes ocorreguts l’any 1829.

Castell i ciutadella de Guardamar.
3. Parc Alfonso XIII.

El parc en qüestió alberga l’extensa pineda de Guardamar, sota les sorres de la qual van ser descoberts diferents jaciments arqueològics d’origen fenici (la Fonteta) i àrab (Ràbita Califal). Fins a la fi del segle XIX les dunes estaven totalment desertes i, en conseqüència, avançaven cap a la vila sense cap resistència. Per tal motiu, l’enginyer forestal Francisco Mira i Botella va projectar un pla de reforestació el qual va aconseguir frenar i consolidar el sistema dunar.

Pineda al parc Alfonso XIII.
4. Casa de Francisco Mira i Botella.

Amb la mateixa entrada del MAG es pot accedir a la casa en què va viure Francisco Mira durant els treballs de reforestació de les dunes. En les seues diferents dependències es poden observar alguns dels estris utilitzats per a tal fi.

Habitació de Francisco Mira.
5. Parc Reina Sofia.

Entre el parc Alfonso XIII i el nucli urbà es troba al parc Reina Sofia, de menors dimensions, el qual compta amb diferents llacunes on habiten diferents espècies d’aus, així com tortugues i, en les copes dels arbres, esquirols.

Ànec al parc Reina Sofia.
6. Passeig de Francisco Mira.

Es tracta de la línia divisòria —de oest a est— entre els dos citats parcs. En diferents punts podem veure alguns textos referents a fites importants de la història de Guardamar.

Inscripció sobre rajoles al passeig Francisco Mira i Botella.
7. Desembocadura del riu Segura.

Es troba al nord-est del parc Alfonso XII. No és difícil veure nombrosos pescadors llançant les seues canyes, a la mar, des de l’espigó. El riu Segura acaba ací el seu recorregut de 325 km, després d’aflorar a la serra del Segura i passar per diferents municipis de Jaén, Albacete, Regió de Múrcia i Alacant.

Espigó sur de la desembocadura del riu Segura (darrere, Santa Pola).
8. Torre dels Americans.

Coneguda en altres municipis com «antena de Guardamar», la Torre dels Americans constitueix l’estructura més alta d’Espanya i la construcció militar més alta d’Europa, amb 370 metres d’alçària. Data de l’any 1962 i actualment s’utilitza per controlar el trànsit marí, sobretot de submarins.

Torre dels Americans, visible des de quasi qualsevol racó del municipi.

Afegiries algun lloc més? Si és així, per favor, deixa els teus comentaris més avall.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià