26 llocs històrics per veure a Elx

26 llocs històrics per veure a Elx

La tercera ciutat més gran del País Valencià compta amb nombrosos racons plens d’història. Elx no seria la ciutat que és avui sense aquests llocs que, a més, atrauen milers de visitants cada any. S’exposen a continuació alguns d’aquests fascinants indrets.

1. Basílica de Santa Maria.

El temple actual data del segle XVII, tot i que va haver altres anteriors al mateix emplaçament. Des de la seua portentosa torre es pot observar gran part de la ciutat i el seu extens palmerar, declarat, per la UNESCO, Patrimoni de la Humanitat l’any 2000. A l’interior es representa, cada mes d’agost, el secular Misteri d’Elx.

Basílica de Santa María (Elche).
Basílica de Santa Maria.
2. Museu de la Festa.

Està situat al mateix lloc on els cantors del Misteri realitzen els seus assajos —la Casa de la Festa— i en l’Ermita de Sant Sebastià. A les seues dependències es poden conèixer tots els detalls al voltant d’aquesta representació.

Museo de la Festa (Elche).
Museu de la Festa i Ermita de Sant Sebastià.
3. Casaforra.

Es troba al costat de la Basílica de Santa Maria i era una de les torres de la muralla islàmica de la ciutat. Va ser un dels edificis més afectats pel fatal terratrèmol de l’any 1829.

Calahorra (Elche).
Casaforra.
4. Banys Àrabs.

Es troben a l’interior del Convent de la Mercè, del qual es pot visitar el claustre. A la plaça situada enfront de l’antic convent es va instal·lar una font de vint canelles a la qual va arribar aigua potable corrent, per primera vegada, a Elx, l’any 1789, des de la font de Barrenas (Asp).

Convento de la Merced (Elche).
Claustre del Convent de la Mercè.
5. Plaça de Baix.

És la plaça situada davant de l’edifici històric de l’Ajuntament. A la part alta del seu extrem nord-est es pot veure, al cim de la embeguda Torre de la Vetlla, el Rellotge de Calendura, on es troben els ninots de Calendura i Calendureta —o Miquel i Vicentet—, tots dos de fusta i datats en el segle XVIII. Des d’aquesta plaça i fins a la Glorieta discorre el carrer Corredora, així anomenat des de molt antic per tractar-se del lloc, extramurs, on es feien carreres de cavalls al costat del llenç de la muralla sud.

Plaça de Baix (Elche).
Plaça de Baix.
6. La Glorieta.

Constitueix el centre neuràlgic de l’oci nocturn a Elx. Punt de trobada històrica dels il·licitans, envoltat de bars, restaurants i diferents comerços.

La Glorieta (Elche).
La Glorieta.
7. El Raval.

Es tracta del barri sorgit extramurs, al sud, després de la revolta mudèjar de l’any 1265. Jaume I d’Aragó va ajudar a Alfons X el Savi en aquesta rebel·lió, ja que en aquells dies Elx encara pertanyia al Regne de Castella. Paga la pena fer una passejada pels carrers i tranquil·les places de l’actual barri.

El Raval d'Elx (Elche).
El Raval d’Elx.
8. Museu Paleontològic d’Elx (MUPE).

Es troba davant de l’Església de Sant Joan i al costat de l’estàtua de Sixto Marco. Es tracta de l’únic museu paleontològic de la província d’Alacant i compta amb informació tant a nivell general com a nivell local i provincial.

MUPE (Elche).
Museu Paleontològic d’Elx i, a l’esquerra, l’escultura de Sixto Marco.
9. Església i claustre de Sant Josep.

Es troben a l’oest del riu. Les dependències de l’antic convent homònim alberguen la Biblioteca Central Pere Ibarra. Al voltant d’aquest edifici va sorgir un barri que va propiciar la construcció del Pont de Santa Teresa (popularment, de la Mare de Déu).

Claustro de San José (Elche).
Claustre de l’antic Convent de Sant Josep.
10. Pont de Santa Teresa.

Data del segle XVIII i és el primer pont d’obra (cadirat) amb el qual va comptar Elx. Compta amb dos arcs apuntats i a la part superior s’observen dues fornícules amb els patrons d’Elx (Sant Agatàngel i la Mare de Déu de l’Assumpció).

Puente de Santa Teresa (Elche).
Pont de Santa Teresa.
11. Llera del riu Vinalopó.

Tot i l’escàs cabal del riu i les seues insalubres aigües, es aconsellable fer una passejada per la seua bella llera, la qual és freqüentada diàriament per esportistes de totes les edats. A més, aquesta compta amb diferents murals realitzats durant el Proyecto Víbora (2014).

Río Vinalopó (Elche).
Cauce del río Vinalopó, a su paso por Elche.
12. Museu del Palmerar.

Es troba a l’Hort de Sant Plàcid, a escassos metres de l’Hort del Cura, i a les seues dependències es poden conèixer els detalls relacionats amb el cultiu i aprofitament de la palmera.

Museo del Palmeral (Elche).
Museu del Palmerar.
13. Hort del Cura.

A l’interior de l’hort es poden observar nombroses espècies arbòries, així com la monumental Palmera Imperial, la qual compta amb set braços (fillols que van néixer del tronc central de la palmera) i l’antiguitat es remunta a la segona meitat del segle XIX. L’hort és així denominat a causa que, en la mateixa època, va ser propietat del Capellà Castaño.

Huerto del Cura (Elche).
Porta d’accés a l’Hort del Cura.
14. Palau d’Altamira.

Es troba en el vèrtex nord-oest de l’antiga vila murada i es va construir al voltant d’una de les torres de la muralla medieval, que va passar a ser la Torre de l’Homenatge.

Palacio de Altamira
Palau d’Altamira.
15. Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE).

Es troba al costat del Parc Municipal d’Elx i ocupa les dependències del Palau d’Altamira, a més d’un altre espai subterrani situat al costat del palau.

MAHE (Elche).
Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE), vist des de la Torre de l’Homenatge del Palau d’Altamira. A l’esquerra, el Parc Municipal.
16. Parc Municipal.

Va ser el primer jardí públic creat a Elx, data de l’any 1946 i a l’interior es pot apreciar una part del bell palmerar il·licità. A més, a l’extrem nord-oest es conserva el Molí del Real (que no «Reial»), el qual era un molí que aprofitava la força de l’aigua, de la Sèquia Major, per moure la seua maquinària.

Molí del Real (Elche).
Molí del Real, al Parc Municipal i al costat de la llera del riu Vinalopó.
17. Torre dels Vaíllo.

Es troba a l’oest de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i és una de les torres erigides entre els segles XV i XVIII, al Camp d’Elx, per prevenir el bandidatge i possibles assalts o incursions.

Torre de los Vaillo (Elche).
Torre dels Vaíllo.
18. L’Alcúdia.

Aquest important jaciment arqueològic es troba al sud de la ciutat d’Elx, molt a prop però fora d’aquesta, i constitueix l’assentament primigeni que donaria lloc a l’actual urbs. Per l’Alcúdia van passar diferents cultures com la ibèrica, la romana o la islàmica. A més, en aquest lloc es va trobar el famós bust iber de la Dama d’Elx.

Dama de Elche (L'Alcúdia, Elche).
Rèplica de la Dama d’Elx a l’Alcúdia.
19. Museu Escolar de Puçol.

Aquest important Centre de Cultura Tradicional es troba a la pedania homònima il·licitana i constitueix un lloc clau per conèixer els oficis i tradicions històriques d’Elx. Un lloc on, veritablement, es pot viatjar al passat.

Museo de Pusol (Elche).
Antiga botiga il·licitana recreada al Museu Escolar de Puçol.
20. Platges.

L’extens terme municipal d’Elx compta amb uns nou quilòmetres de costa, amb platges com les de l’Altet, Arenals, Carabassí, la Marina o el Pinet. Aquesta última va ser el lloc on va desembarcar una flota de pirates barbarescos, al segle XVI, qui després d’arribar a la ciutat d’Elx van ser repel·lits pels il·licitans.

Carabassi.
Dunes a la platja del Carabassí.
21. El Cau.

La serra del Tabaià compta amb nombroses pedreres d’origen iber, utilitzades més tard pels romans. En una d’aquestes pedreres es troba el lloc conegut com el Cau, un museu a l’aire lliure on Mariano Ros va esculpir nombroses figures i relleus que ja formen part de la Història local.

El Cau
El Cau.
22. Canal de Desviació.

Data de principis del segle XX i va ser construït per evitar que l’aigua del riu Vinalopó entrés al Pantà d’Elx, on la salinitat d’aquesta augmenta significativament. Del canal destaquen els diferents aqüeductes, sustentats per nombrosos arcs de mig punt i construïts amb roca calcària de l’entorn.

Canal de Desviación
Canal de Desviació.
23. Parc Natural del Fondo d’Elx-Crevillent.

És una de les zones humides més importants del País Valencià i l’últim vestigi de la desapareguda albufera d’Elx. Paga la pena fer una passejada per l’entorn, el qual és habitat per nombroses espècies d’aus.

PN del Fondo
Barcasses tradicionals al PN del Fondo.
24. Caramoro i els Xops Il·licitans.

Es tracta d’un jaciment arqueològic compost per dos assentaments, propers, de l’Edat del Bronze. Al costat de Caramoro trobem, a més, una antiga calera i el Paratge Natural Municipal dels Xops Il·licitans —en cert estat d’abandó—, on podem observar alguns exemplars de Populus euphratica en el curs de la Sèquia Major.

Chopos Ilictanos
Xops Il·licitans.
25. Paratge Natural Municipal del Clot de Galvany.

Es troba a la costa, al costat del cap de l’Aljub (Santa Pola). Constitueix una important zona humida que, tot i que va estar amenaçada per la pressió urbanística en la segona meitat del segle XX, finalment es va poder conservar i es manté fins als nostres dies. A més, a l’interior de la zona protegida existeixen vestigis d’una antiga granja d’origen romà, així com diferents trinxeres i casamates de la Guerra Civil Espanyola.

Clot de Galvany (Elche).
Casamata al Clot de Galvany i, al fons, la serra del Maigmó.
26. Pantà d’Elx.

Es tracta de l’embassament la qual presa d’arc data del segle XVII, i al costat del qual es troba el jaciment arqueològic del Castellar de la Morera, d’origen islàmic. Actualment les seues aigües salines s’utilitzen, principalment, per al reg dels horts municipals de palmeres.

Pantano de Elche
Pantà d’Elx.

Afegiries algun lloc a aquesta llista? Si és així, per favor, comenta-ho més avall.

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies