El Cau: un museu a l’aire lliure a la serra d’Elx

El Cau: un museu a l’aire lliure a la serra d’Elx
L’àrida i desconeguda serra il·licitana amaga llocs tan fascinants com el Cau, el qual consisteix en un conjunt escultòric treballat en una antiga pedrera de la serra del Tabaià, a la pedania del Ferriol.

La fràgil roca arenisca, que segles enrere es va utilitzar per a la construcció de diferents edificis tant d’Ilici (avui conegut com l’Alcúdia) com de l’Elx actual, ha servit per esculpir i gravar nombroses imatges i figures representatives del municipi il·licità, la qual cosa ha donat lloc a un interessant museu a l’aire lliure que ben bé paga la pena visitar. El ja desaparegut Mariano Ros és el creador d’aquest curiós indret, tot i que la primera ubicació es situava a la serra del Castellar, al costat de la presa del Pantà d’Elx i on hi ha restes d’un antic assentament islàmic. A causa de diferents normes de protecció sobre l’anterior paratge, l’any 2000 va ser instat a desplaçar-se a l’actual emplaçament, on, juntament amb alguns companys, va continuar realitzant escultures i gravats fins l’any 2008, moment en què es va requerir la paralització de seus treballs, per trobar-se en terreny públic.

El Cau
El Cau, a la sierra del Tabaià (Elx).

De qualsevol manera, el Cau segueix sent atès i cuidat pels que el valoren, ja que no només d’escultures es compon el lloc, sinó que a més compta amb diferents espècies vegetals resistents a la característica escassetat d’aigua de la zona. Entre els diferents exemplars trobem romaní, sàlvia i algun garrofer, entre d’altres.

Pel que fa a les escultures, clarament enclavades en una antiga pedrera —superen el centenar en aquestes serres—, representen imatges tan conegudes com la Dama d’Elx o l’extens palmerar, a més d’altres menys conegudes pels forans, com la Basílica de Santa Maria , l’arca que el guardacostes Francesc Cantó va trobar a la platja, el músic Pepico Vaello, l’antiga font de la Glorieta o la presa del Pantà. Si a més es puja la xicoteta lloma que hi ha al nord del Cau, la visita al paratge haurà estat més que gratificant, ja que no només s’obté una increïble panoràmica d’Elx, sinó de bona part del sud-est valencià i serres circumdants, com el Puig Campana, Aitana, serra de Crevillent, Maigmó, etc.

El Cau. Un d’eixos racons que ningú esperava trobar. En el llibre Rutas con historia por el entorno de Elche es poden conèixer els detalls del paratge, al voltant del qual es poden realitzar diverses rutes senderistes per conèixer el patrimoni rural il·licità.