Inusual ruta amb neu a la serra de Crevillent

Inusual ruta amb neu a la serra de Crevillent
El punt més elevat del sud-est valencià va rebre, el 19 de gener del 2017, una nevada tan copiosa com efímera.

El pic de la Vella, amb 838 metres d’altitud, constitueix el punt més elevat de la serra de Crevillent i de les comarques del Baix Vinalopó i del Baix Segura. La serra s’estén de nord-oest a sud-est i es reparteix entre els municipis d’Albatera, Fondó dels Frares, Crevillent, Fondó de les Neus i Asp. Com a gran part de les serres de la contornada, el seu vessant sud és més àrid i compta amb menys arbres que el vessant nord, on s’observen nombrosos pins i alguns camps agrícoles, amb cultius de secà.

Són poques, o molt poques, les ocasions en què aquesta serra —la serra del poble, com diuen a Crevillent— amaneix nevada. Però encara menys són les ocasions en què la serra rep un mantell de neu amb gruixos de al voltant de 20 centímetres, i en molt poques hores. Qui sap si Jaume el Barbut —el Robin Hood valencià— va presenciar alguna d’aquestes nevades durant el seu exili a la serra, allà pel segle XIX. El temporal de fred, pluja i neu del gener del 2017 no només va permetre que aquesta serra i les circumdants (de poca altitud) reberen aquesta poc habitual i copiosa nevada, sinó que també es va deixar veure, en forma de neu, a les costes de Alacant i Múrcia, en llocs com Dénia, Xàbia, Moraira, Guardamar del Segura, Torrevieja, Orihuela Costa, Pilar de la Horadada, gran part de Cartagena i, fins i tot, a la ciutat de Múrcia.

Serra de Crevillent nevada
Serra de Crevillent nevada.

Les condicions eren, per tant, propícies perquè nevés a la serra de Crevillent, i així ho va fer durant bona part del 19 de gener, fins i tot al Fondó de les Neus, al nord de la serra i a 367 metres d’altitud. Era el moment oportú de gaudir de semblant paisatge, tantes vegades recorregut sense neu. Però, ja que durant tot el matí les precipitacions eren intenses i incessants, va caldre esperar fins la vesprada, per allò de no acabar amb el cos totalment mullat i fred, doncs sobretot queia aiguaneu des de mig matí. La manera més segura d’accedir a la serra era, en aquestes condicions climatològiques, des del Fondó de les Neus, ja que hi ha carretera i camí asfaltat fins a l’àrea recreativa de La Cuesta, des d’on es puja fàcilment a la Vella per una pista forestal. Aquesta era la intenció, arribar a la Vella. Però progressar per neu i amb pluja fina porta una mica més de temps que en condicions normals, i requereix més esforç. De fet, les condicions eren bones per calçar raquetes, encara que va haver de conformar-se amb botes i polaines, que van fer bonament la seua funció, juntament amb un parell de bastons i les rosetes de neu. Tot i així, a causa de les constants pauses per gaudir del paisatge i a un dens núvol que en tot moment abraçava la part alta de la serra, la Vella amb neu va quedar inexplorada. A la fondalada on es troba la Casa del Catí (o del Tio Mariano) vam decidir donar mitja volta, doncs quedava menys d’una hora de llum solar i només un de nosaltres tres portava una llanterna frontal. Que se’ns fes de nit al cim, embolicats en l’espessa boira, no era l’opció més encertada: tot i que el camí és pista forestal, en aquestes condicions no és difícil desorientar-se.

Serra de Crevillent nevada
Serra de Crevillent nevada.

Com és habitual, el retorn va ser més ràpid, encara que passant per alguns trams de fang. La pluja fina desfeia ràpidament la neu i, ja al dia següent (20 de gener), quedava molt poca. Com en la pujada, vam tornar a veure nombrosos pins amb branques trencades pel pes de la neu, i altres tants caiguts, arrels incloses. Així mateix, ja a última hora de la vesprada, l’àrea recreativa de La Cuesta estava plena de cotxes, de gent gaudint d’aquell paisatge efímer. Un paisatge que, fins i tot sense neu, resulta captivador. I és que qualsevol dels seus tres pics (la Vella, Sant Juri i Picatxo) constitueix un fascinant balcó cap a les comarques del sud.

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies