Riu Seco: un modest oasi a Pilar de la Horadada

Riu Seco: un modest oasi a Pilar de la Horadada
Curioses parets, erosionades per l’acció de l’aigua i del vent, protegeixen un xicotet i sorprenent reducte amb una abundant biodiversitat.

Aus rapinyaires, rèptils i xicotets mamífers —entre d’altres— habiten entre la frondosa vegetació de la rambla del riu Seco, tot i estar situada al costat de la gran urbanització del Pinar de Campoverde. Al sorprenent paratge, grans arbusts de romaní i llentiscle comparteixen hàbitat amb margallons i valadres, així com amb espècies de major alçària, com el tamariu o el pi blanc. No és estrany veure alguns exemplars de sargantana cua-llarga o fardatxo, així com diferents espècies d’aus, com el rossinyol o el pit-roig, entre d’altres.

Tarays
Vegetació a la rambla del riu Seco.

L’anomenat riu Seco no és un riu com a tal, sinó una rambla al·luvial que, a més, rep algunes filtracions d’aigua dels cultius propers. Des de la castigada serra Escalona, recorre uns 19 quilòmetres fins desembocar a la costa —urbanitzada per sobre de les seues possibilitats—, al costat de la urbanització Mil Palmeras (Pilar de la Horadada). De tot aquest llarg recorregut, destaca un tram d’uns 3 quilòmetres, al qual s’accedeix des del Pinar de Campoverde, on trobem una àrea recreativa. Al lloc hi ha panells informatius i senyalització per seguir un itinerari concret, circular, que permet visitar els punts més característics del riu Seco.

Les primeres indicacions ens condueixen directament a la rambla, a un primer i curt tram de llit sorrenc. Prompte apareix un abundant canyissar, sobre una finíssima làmina d’aigua. Paga la pena caminar sense pressa i prestant atenció, ja que no serà estrany veure algun que altre petit habitant —amb ales o sense elles— d’aquest singular paratge. Potser, un dels records més significatius serà el de les parets de roca arenisca, els quals estrats més tous han estat, notablement, més erosionats que la resta. A més, al costat d’una d’aquestes parets veurem un xicotet pegàs gravat a la roca. Des d’aquest punt, l’itinerari ens condueix a la trencada cova Ahumá i, des d’aquesta, a l’àrea recreativa, per un camí asfaltat. Per descomptat, és totalment aconsellable ignorar aquestes indicacions i tornar pel mateix lloc, és a dir, per l’interior de la rambla, ja que així la veurem des d’una altra perspectiva.

Cueva Ahumá.
Cova Ahumá.

Es tracta d’una excursió molt curta i molt senzilla, completament apta per a realitzar amb xiquets. Per completar el dia podem acostar-nos a l’embassament de la Pedrera (Orihuela) o a les salines de San Pedro del Pinatar (Murcia).