Cova del Lagrimal: vestigis del Mesolític a la serra de Salinas

Cova del Lagrimal: vestigis del Mesolític a la serra de Salinas
Les restes més antigues trobades en aquesta cova es remunten a 5000 anys a. C.

La curiosa cova del Lagrimal es troba a uns 1000 metres d’altitud, al límit entre els termes municipals de Yecla (Regió de Múrcia) i Villena (Alacant) i al vessant occidental de la serra de Salinas, la qual constitueix una important àrea natural de la comarca de l’Alt Vinalopó. La cova deu el seu nom al degoteig, al seu interior, produït per les filtracions d’aigua. Aquesta cavitat va ser utilitzada en diferents èpoques per diversos grups humans, almenys des del Mesolític (5000 anys a. C.), època de la qual es van trobar estris de sílex, que van haver d’utilitzar caçadors i recol·lectors. Entre d’altres vestigis, també es va trobar ceràmica datada cap al Neolític (4300 a. C.), un punxó metàl·lic de l’Edat del Coure (2000 a. C.) i restes ceràmiques medievals datades cap als segles IX i X. Aquestes dades es coneixen actualment gràcies a l’excavació duta a terme per l’arqueòleg de Villena José María Soler, l’any 1956.