11 de desembre: Dia Internacional de les Muntanyes

11 de desembre: Dia Internacional de les Muntanyes
Cada 11 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Muntanyes, per tal de conscienciar la societat respecte a la importància d’aquestes.

Les muntanyes són més importants per a les nostres vides del que sembla, ja que prop de mil milions de persones viuen en zones de muntanya, i més de la meitat de la població de la Terra depèn d’aquestes per proveir-se d’aliments, aigua i energia renovable. Sis dels vint cultius alimentaris més importants tenen el seu origen a les muntanyes (patates, blat de moro, ordi, sorgo, pomes, tomàquets), i aquestes aporten entre el 60 i el 80 per cent de tots els recursos d’aigua dolça de la Terra. Tot i així, les muntanyes es troben amenaçades per la sobre-explotació, el canvi climàtic, els desastres naturals i la degradació dels sòls, amb conseqüències potencialment devastadores i d’ampli abast, tant per a les comunitats de muntanya com per a la resta del món.

A les muntanyes apareixen els primers símptomes del canvi climàtic i, segons passen els anys i la Terra s’escalfa, aquelles persones que viuen a elevades altituds a les muntanyes es troben cada dia amb més contratemps per seguir endavant. Les glaceres es fonen cada vegada més ràpid, a causa del canvi dràstic de temperatura de les últimes dècades, i això afecta el proveïment d’aigua de milions de persones. Els habitants de les altures acumulen grans coneixements, de generacions passades, que els permeten suportar les adversitats climàtiques, però tot té un límit.

Diferents factors com la variabilitat climàtica, l’escalfament global i els desastres induïts pel clima, combinats amb la marginació econòmica, social i política, augmenten la vulnerabilitat d’aquelles persones que viuen a les muntanyes, provocant una major escassetat d’aliments i una pobresa extrema. En l’actualitat, en els països en desenvolupament s’estima que un de cada tres habitants de les muntanyes pateix inseguretat alimentària. Com a conseqüència, la migració augmenta tant cap a l’estranger com cap a centres urbans. Qui resisteixen a les muntanyes són normalment les dones, que es queden a cura dels cultius i el bestiar. No obstant això, elles compten amb escàs o nul accés a crèdits, formació i drets de propietat de la terra que cultiven. Aquesta emigració també dóna lloc a una pèrdua inestimable de serveis que obtenim de l’ecosistema i de la diversitat cultural i agro-biològica. Les inversions i les polítiques poden alleujar les dures condicions de vida de les comunitats de muntanya i revertir les tendències migratòries.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha creat una campanya mundial, amb una estratègia a les xarxes socials i actes a tot el món, amb l’objectiu de conscienciar sobre la desatenció actual sobre les muntanyes i els pobles que les habiten. Si tu també vols participar en aquesta campanya per a cuidar millor de les nostres muntanyes, pots fer servir l’etiqueta #MountainsMatter a les xarxes socials.

 

Més informació a la web de les Nacions Unides.

Comparteix-ho:

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies