Ruta a la torre del Cap d’Or de Moraira

Ruta a la torre del Cap d’Or de Moraira

Al Cap d’Or de Moraira trobem una antiga torre de guaita del segle XVI, on arribem a través d’una senzilla ruta de senderisme.

El Cap d’Or és també conegut com Punta de Moraira i es troba a l’est del xicotet nucli urbà de Moraira, el qual forma municipi amb Teulada. Aquesta menuda llengua rocosa no supera el quilòmetre de longitud, i arriba als 166 metres d’altitud sobre el mar Mediterrani, amb la Torre del Cap d’Or coronant la gran roca.

Al menys des del Paleolític, l’ésser humà es va assentar o va deixar evidències del seu pas al Cap d’Or, tal com testifiquen les troballes de la cova de les Cendres. Més tard, els ibers també van deixar la seua empremta a l’esmentada cova, a una altra cavitat anomenada de les Rates i en la part alta d’aquesta mola rocosa, on haurien construït un assentament, del qual encara s’observen alguns vestigis de murs. A més a més, a l’entorn també es van trobar vestigis d’origen fenici.

Torre del Cap d'Or
Torre del Cap d’Or (Moraira).

Torre de guaita del Cap d’Or

La torre que trobem a la part més alta de la ruta, i des d’on s’obté una espectacular panoràmica d’aquesta part costanera de la Marina Alta, va ser construïda al segle XVI, per prevenir i defensar la costa dels atacs de pirates procedents de la mar. L’enginyer militar Giovanni Battista Antonelli, per ordre del Rei Felip II, es va encarregar de la construcció d’aquesta i altres torres de guaita costanera de la Península Ibèrica. La Torre del Cap d’Or mesura 11 metres d’alçària, és de planta cirular i, com d’altres, la seua meitat inferior és massissa i l’accés es troba a mitja alçada, de manera que era necessària una escala de corda, que els sentinelles havien de llançar des de l’interior.

Ruta a la torre del Cap d’Or

Podem arribar a la torre seguint les indicacions de l’itinerari senyalitzat com SL-CV 51, de baixa dificultat i d’uns 3 quilòmetres de longitud total (veure ruta en wikiloc).

Powered by Wikiloc

Comencem la ruta a la part baixa del carrer Puerto Lápice, per pujar cap als carrers Puerto del Sol i Puerto de Alcúdia i, a la fi d’aquest (sense eixida), seguim les indicacions del cartell indicador. A partir d’aquest punt comença la ruta senyalitzada per senda, que en poc temps ens conduirà a la Torre de Guaita del Cap d’Or, per tornar posteriorment pel mateix camí. També tenim l’opció de baixar fins a la cova de les Cendres (o la Cendra), tot i que només podrem veure la part exterior, ja que es troba tancada amb barrots. Segons la creença, la cova rep el seu nom a causa de la terra grisenca de l’interior. Es tracta d’un dels jaciments prehistòrics més importants de terrres valencianes, amb una sala d’uns 500 metres quadrats.

Cueva de les Cendres
Cova de les Cendres (Moraira).

Des de la Torre del Cap d’Or veurem una bona panoràmica del Portet de Moraira i, a el fons, penyal d’Ifac, serra d’Oltà i serra de Bèrnia, entre d’altres accidents geogràfics d’Alacant.

Cap d'Or
Cap d’Or i, al fons, penyal d’Ifac, morro de Toix, serra de Bèrnia, etc.

Acabada la ruta, és molt recomanable fer una passejada pel nucli de Moraira, on podrem veure llocs com el Castell, al costat d’una antiga pedrera, o la Marjal del Senillar, declarada Reserva de Fauna Silvestre l’any 2004.

Castillo de Moraira
Castell de Moraira i, al fons, el penyal d’Ifac (Calp).

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies