Les antigues i encara operatives sínies d’Abarán (Murcia)

Les antigues i encara operatives sínies d’Abarán (Murcia)
Abarán i altres punts del Valle de Ricote alberguen interessants vestigis d’enginyeria hidràulica que, tot i que van ser introduïts en època romana, no va ser fins època islàmica quan l’ús d’aquests es va impulsar i es va perfeccionar.

A escassos trenta minuts al nord-oest de la ciutat de Murcia es troba el municipi d’Abarán, enclavat a la comarca de la Vega Alta del Segura i a la capçalera del Valle de Ricote. Entre els camps de cultiu d’aquesta vall encara s’alcen diverses seculars sínies, moltes en desús o en abandó, però altres encara operatives com és el cas de les sínies Grande, de Candelón i de la Hoya de don García, entre d’altres. Es creu que va ser en època de dominació islàmica, a partir del segle VIII, quan es va perfeccionar i es va estendre l’ús de les sínies hidràuliques al Valle de Ricote i en gran part de la Península Ibèrica. Però diferents textos semblen indicar que l’origen de les sínies, com a mecanisme elevador d’aigua, es remunten a més de 2000 anys d’antiguitat, és a dir, a època romana. I tal com feien aquelles ancestrals sínies, les d’Abarán segueixen sent mogudes únicament per la força de l’aigua, sense utilitzar fonts d’energia externa com podria ser l’electricitat.

Sínia de la Hoya de don García.

El curs de l’aigua aconsegueix fer que la sínia gire impactant sobre les pales d’aquesta. Diferents catúfols, disposats en la circumferència de l’estructura, es carreguen d’aigua quan se submergeixen en la sèquia i, quan es troben a la part més alta, l’aigua s’aboca sobre una altra sèquia situada a més altura, la qual irrigarà diferents horts que, d’una altra manera —o sense un motor elèctric—, no podrien rebre aigua (en aquest cas del riu Segura) i no serien més que terres ermes i improductives.

La Noria Grande està considerada —almenys així ho indica la pàgina web de l’Ajuntament de Abarán— la de major dimensions, en funcionament, d’Europa. Compta amb 11,92 metres de diàmetre i, tot i que alguns catúfols no realitzen correctament la seua funció, eleva uns 25 litres d’aigua per segon. L’estructura actual data de l’any 1951, tot i que l’original va ser col·locada l’any 1805.

Noria Grande.

La Noria de la Hoia de don García compta amb un diàmetre de 8,20 metres i eleva uns 42 l / s. L’estructura actual data de l’any 1951, però l’original està datada al 1818.

Noria de la Hoya de don García.

La Noria de Candelón disposa d’un diàmetre de 6 metres i, tot i que data de l’any 1850, la que podem veure actualment va ser col·locada l’any 1988.

Noria de Candelón.

La sínia més gran de la Península compta amb 16 metres de diàmetre i es troba al Monasterio de Rueda, en un xicotet municipi de la província de Saragossa (Aragó), anomenat Sástago. Va ser rehabilitada l’any 2008, tot i que sembla no estar destinada al regadiu. A més, una associació local denunciava, al gener de l’any 2016, el trist abandó a què està sent sotmesa la sínia en qüestió. I, com a dada curiosa, cal indicar que aquestes sínies hidràuliques van donar peu a l’aparició de les recreatives rodes de fira, la primera de les quals —de 76 metres de diàmetre— va ser projectada per l’enginyer George Ferris per a l’Exposició Universal de Chicago, l’any 1893.

Aquesta és només una mostra dels vestigis d’enginyeria hidràulica que es poden trobar a la Regió de Murcia, ja que al mateix Valle de Ricote es poden veure altres tantes sínies, les quals van permetre, juntament amb el generós cabal del riu Segura, irrigar i conrear llocs que, sense aigua, quedarien totalment deserts i, en conseqüència, no aptes per a l’agricultura.

 

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies