Pou Clar, o les piscines naturals del riu Clariano

Pou Clar, o les piscines naturals del riu Clariano
A molt poca distància de la ciutat valenciana d’Ontinyent trobem aquest conjunt de grans i refrescants tolls.

Al costat de la carretera que uneix Bocairent amb Ontinyent (CV-81), a uns metres per davall d’aquesta, es troba el curiós paratge del Pou Clar, tan ple d’aigua com abarrotat de banyistes en els mesos d’estiu. El lloc es compon de diferents tolls d’aigua dolça i, tot i que cadascun és conegut per un nom diferent, solament un d’aquestos dóna nom al conjunt: el Pou Clar. Altres són els pous dels Esclaus, Gelat, del Salze, de la Reixa, Fosc i dels Cavalls. A més, en alguns d’aquestos tolls hi ha sorgiments d’aigua que aporten una important quantitat de litres al riu Clariano. Així mateix, des d’aquest paratge es canalitza, almenys des del segle XV, aigua per al reg de l’horta d’Ontinyent. A més, aigües avall es van establir una quinzena de molins que aprofitaven la força de l’aigua per moure la seua maquinària. Ja al segle XX, i fins a la dècada de 1960, aquestes aigües també es van utilitzar per abastir a les vivendes de la ciutat.