Onze racons per veure a Benidorm

Onze racons per veure a Benidorm

La populosa ciutat de Benidorm s’ha consolidat com a paradigma d’urbs creada per al turisme de masses. Però a la col·loquialment anomenada Beni York hi ha més coses a banda d’hotels, parcs temàtics i oci nocturn. Els llocs exposats a continuació mereixen una visita, tot i que, això sí, cal indicar que durant l’estiu es troben de gom a gom.

1. Plaça del Castell.

S’assenta sobre l’extrem sud del tossal de Canfali, al lloc on es va erigir el ja desaparegut castell del segle XIV.

Canfali
Mirador costat de la plaça del Castell i, al fons, l’illa de Benidorm.
2. Port i cala del Mal Pas.

La construcció del port, a la primera meitat del segle XX, va provocar la imprevista acumulació d’arena a banda i banda d’aquest, amb la conseqüent aparició de la cala del Mal Pas i l’actual passeig de Colom, on fins i tot es va construir sobre el terreny guanyat a la mar.

Cala del Mal Pas, Benidorm.
Cala del Mal Pas i, darrere, l’Església de Sant Jaume i Santa Anna.
3. Església de Sant Jaume i Santa Anna.

Data del segle XVIII, es troba entre les places de la Senyoria i de Sant Jaume, i va ser erigida després de la troballa de la Mare de Déu del Sofratge, la qual figura va arribar a bord d’una embarcació que anava a la deriva. Aquesta va ser cremada per por al fet que pogués transmetre alguna malaltia infecciosa, però la figura de la Mare de Déu va resistir a la calor de les flames.

Iglesia de San Jaime y Santa Ana (Benidorm).
Església de Sant Jaume i Santa Anna.
4. Plaça de la Creu.

Constitueix l’eix vertebrador, i nexe, entre el nucli històric i la part moderna de Benidorm. Actualment, a la plaça hi ha una palmera de diversos braços al lloc que va ocupar la creu de terme. Al voltant d’aquesta plaça hi ha nombrosos carrers de vianants on abunda l’activitat turística.

5. Passeig de Ponent.

Es troba a l’oest del tossal de Canfali, davant de la platja del mateix nom. Va ser construït recentment i destaca per les seues formes corbades i la seua policromia. Així mateix, en aquesta platja trobem una de les úniques fonts naturals d’aigua dolça més properes a la costa (a 10 metres), coneguda com les Fontanelles.

Paseo de Poniente (Benidorm).
Platja i passeig de Ponent.
6. Parc de l’Aigüera.

Va ser construït en la dècada de 1980 sobre la llera del barranc homònim. Compta amb dos amfiteatres-auditoris i al seu extrem sud es troba el modern edifici envidriat de l’Ajuntament de Benidorm, construït l’any 2003.

Parque de l'Aigüera (Benidorm).
Parc de l’Aigüera.
7. Tossal de la Cala.

S’erigeix a l’oest de la platja de Ponent i disposa d’un jaciment arqueològic corresponent a un fortí bèl·lic romà (cap a l’any 77 aC) i a un santuari d’origen iber, encara que gran part d’aquest va ser destruït per les diferents edificacions modernes.

Tossal de la Cala (Benidorm).
Tossal de la Cala, des de la platja de Ponent.
8. Barranc de Lliriet.

Es troba a la pedania homònima, al nord-oest del nucli urbà i a molt poca distància de les muntanyes del Puig Campana (Finestrat) i del Ponoig (Polop de la Marina). Compta amb diferents fonts naturals que es van utilitzar tant per a l’agricultura com per abastir d’aigua dolça a Benidorm.

9. Torre de les Caletes.

És una de les torres de vigilància costanera erigides al segle XVI per prevenir possibles atacs de pirates barbarescos. Es troba al sud del Parc Natural de la Serra Gelada, però no conserva tota la seua estructura.

Torre de les Caletes (Benidorm).
Torre de les Caletes.
10. Parc Natural de la Serra Gelada.

Es compon tant de zona terrestre com marítima i comprèn, així mateix, l’illa de Benidorm i altres paratges en terme de l’Alfàs del Pi i Altea. Als seus abruptes penya-segats i dunes fòssils habiten diferents endemismes vegetals, a més de nombroses espècies d’aus. Al vessant oest trobem el jaciment de l’Abric de la Pedrera, les restes del qual són les més antigues trobades a Benidorm (entre els anys 25000 i 22000 aC).

Benidorm y sierra Helada.
Benidorm i Serra Gelada, des de la Torre de l’Aguiló (en terme de la Vila Joiosa).
11. Illa de Benidorm.

Emergeix quasi al centre de la badia del mateix nom, gairebé en línia recta al sud del tossal de Canfali. Té certa inclinació i està deshabitada, encara que compta amb un restaurant que, en la dècada de 1960, va ser la casa del vigilant de l’illa. Des del port de Benidorm parteixen embarcacions turístiques cap a l’illa. La llegenda explica que l’illa és un tros del Puig Campana.

Isla de Benidorm.
Illa de Benidorm, des del passeig de Ponent.

Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià