14 racons històrics de la Vila Joiosa

14 racons històrics de la Vila Joiosa

La Vila Joiosa compta amb una llarga i valuosa tradició xocolatera, però també amaga un ric patrimoni històric i cultural que no deixa indiferent a cap visitant. Com sempre, és molt laboriós reunir tots i cadascun dels punts d’interès d’un municipi. A continuació es proposen alguns dels més importants de la Vila.

1. Casa Museu la Barbera dels Aragonés.

Va pertànyer a l’acabalada família vilera dels Aragonès, el primer membre de la qual va arribar amb Jaume I al segle XIII. Es tractava del cavaller templer Joan Aragonès.

Barbera
La Barbera dels Aragonès.
2. Barri de l’Ermita.

Bell nucli de cases situat a escassa distància de la Vila, on van néixer els germans vilers Álvaro i Pedro Esquerdo —el primer, metge; el segon, dedicat a l’ensenyança de la medicina—. Álvaro Esquerdo va pagar el col·legi de l’Ermita, erigit el 1908 i inaugurat un any després.

Escuelas Esquerdo
Escola del barri de l’Ermita.
3. Vila Museu.

Va ser inaugurat l’any 2015, al solar d’un altre dels col·legis que va pagar el doctor viler Álvaro Esquerdo, el qual va ser inaugurat el 1922. S’ha mantingut i restaurat la façana principal, darrere de la qual es troba el museu municipal.

Vila Museu
Vila Museu, amb la façana de l’antic col·legi Doctor Álvaro Esquerdo.
4. Xalet de Centella.

Data de principis del segle XX i va ser erigit al carrer Colom, un dels carrers més antics i amb més història de la Vila. Va ser projectat per l’arquitecte alacantí Juan Vidal.

Chalet de Centella
Xalet de Centella.
5. Carrer Costera de la Mar.

En aquest carrer podem observar la part més ben conservada de muralla que ha arribat fins als nostres dies, així com dues torres troncocòniques, les quals flanquegen la muralla.

Muralla de La Vila
Llenç de muralla al carrer Costera de la Mar.
6. Església-fortalesa.

Església fortificada datada entre els segles XVI i XVIII. Al seu interior i al costat de l’altar es pot veure un gran carreu procedent de l’antiga ciutat romana d’Allon, les termes de la qual es van trobar l’any 2006 al carrer Canalejas.

Iglesia fortaleza de Villajoyosa
Església fortalesa de Nostra Senyora de l’Assumpció (la Vila Joiosa).
7. La Vila Vella.

El nucli històric de la Vila Joiosa s’assenta sobre restes d’origen fenici, iber i romà. Manté el traçat en forma de graella que va sorgir a partir del segle XIV, després de la fundació de la Vila l’any 1300.

Vila vella
Centre històric de la Vila Joiosa.
8. Cases penjades.

Es troben sobre el llenç de muralla de ponent, davant del riu de la Vila (o Amadorio). Les més antigues daten de mitjan segle XVIII, quan l’amenaça barbaresca va cessar i el caràcter defensiu de les muralles va deixar de tenir sentit.

Villajoyosa
Cases penjades de la Vila Joiosa (a l’esquerra, i al fons, el Puig Campana).
9. Pont de 1868.

L’obra del pont es va perllongar algunes dècades. Davall d’aquest es troba l’antic molí fariner hidràulic de la Llobeta, datat cap al segle XVII i en funcionament fins a principis del XX.

Villajoyosa
Pont sobre el riu de la Vila (o Amadorio).
10. Port.

L’actual port data de l’any 1923, es va ampliar a mitjan segle XX i posteriorment va ser sotmès a altres ampliacions i reformes fins adquirir la seua configuració actual.

Puerto de Villajoyosa
Port de la Vila Joiosa.
11. Vila Giacomina.

Data de principis del segle XX i va ser erigida pel metge Alfonso Esquerdo, casat amb Giacomina Bellami. Les diferents façanes de l’edifici s’inspiren en les religions cristiana, jueva i islàmica, la qual cosa, juntament amb altres detalls, està relacionat amb la maçoneria.
La torre propera va ser erigida per l’oncle d’Alfonso, José María Esquerdo, a la fi del segle XIX com a estudi privat.
Al costat de la torre es troba el jaciment arqueològic de la Malladeta, els vestigis més antics del qual corresponen a un santuari iber, des d’on s’observa l’eixida del sol, en els equinoccis, per l’illa de Benidorm, la qual cosa marcava l’inici del any agrícola.

Villa Giacomina
Vila Giacomina.
12. Torre del Xarco.

Torre defensiva erigida a mitjan segle XVI per defensar la costa dels atacs de corsaris i pirates barbarescos.

Cala i Torre del Xarco.
13. Torre de l’Aguiló.

Data de principis del segle XVI i és una de les tres torres guaita de planta quadrada que podem veure al sud-est valencià.

Torre de l'Aguiló
Torre de l’Aguiló, abans de ser restaurada (gener de 2009).
14. Torre de Sant Josep.

Es tracta d’una de les torres funeràries romanes més importants de la Península Ibèrica. Data del segle II dC i es troba a la platja del Torres.

Torre de Sant Josep La Vila Joiosa
Torre de Sant Josep (al fons, el Puig Campana).

Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *