L’església que esdevingué el Mercat d’Abastos de Santa Pola

L’església que esdevingué el Mercat d’Abastos de Santa Pola
Les parets d’una església fallida van servir per construir l’edifici del mercat.

Tota persona que haja passejat pels voltants del castell de la vila marinera de Santa Pola haurà vist, molt probablement, l’històric Mercat d’Abastos, la façana principal del qual revela —si s’observa amb atenció— el passat religiós de gran part de l’actual edifici. Originàriament, l’església nova de Santa Pola havia d’ocupar el lloc en qüestió, però una sèrie de desafortunats successos va provocar que, finalment, aquest fos l’emplaçament que albergaria al mercat de proveïments de la vila.

L’església —primer anomenada «nova» i, després, «rota»— es va començar a construir l’any 1861 —tot i que un fullet sobre el mercat indique, erròniament, que en aquest edifici es va proclamar la independència de Santa Pola (d’Elx) després de la Constitució del 1812 (això va haver d’ocórrer a l’Església de la Mare de Déu de la Salut, situada a escassos metres de l’actual mercat)—, les obres es van perllongar durant algunes dècades i no van cessar —almenys al principi— després de diferents enfonsaments del conjunt de la volta i algun que altre sisme, segons alguns historiadors.

En la primera dècada del segle XX ja era coneguda com l’Església Rota, ja que es trobava en ruïnes. Les obres havien estat abandonades, per motius econòmics i, potser, pels constants contratiempos. El conjunt de l’edifici no va poder ser conclòs i, en conseqüència, el temple religiós mai va arribar a funcionar com a tal. Va ser en la dècada de 1930 quan es va decidir aprofitar part d’allò que encara quedava en peu de l’Església Rota per, així, construir l’edifici del que seria el Mercat d’Abastos, les obres del qual van tenir lloc entre els anys 1935 i 1938. Avui, un dels vestigis més destacables, i visibles, d’aquella església frustrada és la façana principal, en la qual es pot observar, entre altres coses, la torre sobre la qual s’havia de col·locar el campanar. En la base d’aquesta es troba la gran porta del temple amb la seua escalinata.

Mercado Santa Pola
Mercat d’Abastos de Santa Pola.

A cada municipi sempre hi ha coses que sorprenen i que, alhora, fan que cada poble, vila o ciutat siga diferent a les altres. No hi ha una millor que una altra. Cada lloc té la seua màgia. I pocs llocs tenen un Mercat d’Abastos com el de la vila marinera de Santa Pola.

Tots els detalls sobre l’Església Rota en aquest article de la Universitat d’Alacant.


Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

Passejades amb història pel sud-est valencià