Fontcalent, o la fustigada talaia d’Alacant

Fontcalent, o la fustigada talaia d’Alacant
Encara en l’actualitat és possible ascendir al cim d’aquesta malmesa serra, tot i que les tasques extractives li guanyen terreny dia a dia.

A molt poca distància del nucli urbà d’Alacant s’erigeix l’àrida serra de Fontcalent, entre el centre penitenciari del mateix nom (al sud-est) i el nucli de cases de la partida rural del Rebolledo (al sud-oest). Es tracta d’una xicoteta serra allargada, que destaca sobre l’entorn, la qual s’estén uns 3 km de sud-oest a nord-est, amb vertiginoses pendents i molt escassa vegetació arbòria. Excepte l’estret coll (377 msnm) pel qual s’accedeix al cim, tota la cresta presenta altituds superiors als 400 metres, arribant als 448 a la part occidental de la serra. En aquest mateix sector, que és una plana, hi ha un vèrtex geodèsic situat a 446 msnm. Pel que fa a geologia destaquen, de manera clara, una sèrie d’estrats disposats quasi verticalment, l’origen dels quals es remunta al juràssic. Els estrats s’alternen en capes successives de colors gris i ocre. En aquestes últimes s’observen nombroses formes vegetals fossilitzades. Així mateix, la serra alberga, almenys, una cova on es van trobar vestigis d’antics assentaments humans, com és la cova del Fum, i altres grutes com les coves dels Coloms i de l’Ocre. A l’interior de la primera es van trobar algunes restes d’enterraments, datades en l’Edat del Coure (III mil·lenni aC).

Fontcalent
Solana de la serra de Fontcalent, vista des del centre penitenciari homònim.

Però, l’any 1968, la indústria cimentera es va fixar en Fontcalent. No va ser fins l’any 1987 quan gran part de la serra va ser declarada com « Suelo no urbanizable de protección de hito» (SNU / H). Ja en el segle XXI, la pressió dels veïns i de diferents col·lectius va aconseguir paralitzar la pedrera, però no massa temps després la serra tornava a ser minvada poc a poc. Avui, Fontcalent segueix decreixent per la seua part nord-oriental, en la qual es trobaven les parets sobre les quals es van iniciar alguns alacantins en l’escalada, tal com relata Eusebio Pérez Oca al bloc de l’Associació Cultural Alicante Vivo.

Fontcalent
Estrats juràssics a la carena de la serra de Fontcalent.

La serra, que és la segona de més altitud del terme municipal d’Alacant —per darrere de la serra de les Àguiles (516 msnm)—, encara pot ser coronada des del ja esmentat coll. I bé paga la pena, sobretot en un dia clar, per poder observar les serres de bona part de la província i la pròpia ciutat d’Alacant; el tossal del Benacantil dista tan sols 5 km de Fontcalent. Una excursió fins al cim no es perllonga durant més de 3 hores (anada i tornada), si es pren com a punt d’inici l’esmentat centre penitenciari al costat del qual, a més, hi ha una humil llacuna d’aigües salobres. Des d’aquest s’obté una perfecta panoràmica de la solana de la serra. Tan sols cal seguir un camí de terra cap a aquesta i, abans d’arribar a la seua base, es creua el canal del Taibilla. De seguida apareix una senda ben definida, que creua una estreta riera, i uns metres més endavant ja s’observen unes marques de colors blanc i blau. Només cal seguir-les per arribar al vèrtex geodèsic. Algun tram de senda, sobretot abans del coll, presenta certa pendent i el terreny és un poc relliscós, amb pedres soltes. També en aquest tram hi ha una corda fixada a la roca, per ajudar a superar l’últim pas fins a la carena. Després d’arribar al cim, el més senzill és tornar pel mateix camí, ja que aventurar-se camp a través en aquesta escarpada serra no sembla ser la decisió més sensata.

Pot semblar que Fontcalent i el seu patrimoni resisteixen, i és cert que el nostre entorn canvia constantment de forma natural, però en períodes de milers d’anys. Fontcalent ja ha canviat molt, i per a mal, en molt poques dècades.

Per conèixer més, es recomana consultar el Plan de participación pública para las canteras de áridos de Fontcalent.