Monte Arabí: art rupestre i coves foradades

Monte Arabí: art rupestre i coves foradades
El Monte Arabí alberga un variat patrimoni —material i immaterial— constituït per pintures rupestres, formacions geològiques i diferents llegendes.

La Regió de Múrcia compta, des de març de 2016, amb el seu primer espai natural protegit sota la categoria de Monument Natural. El lloc en qüestió no és altre que el màgic Monte Arabí —no traduïm «monte», de igual manera que per al castellà no traduïm «puig», del Puig Campana—, situat al terme municipal de Yecla, al nord de l’esmentada regió i limitant amb la província d’Albacete (Castella-la Manxa).

La muntanya s’emmarca en un paratge àrid, però captivador, ja que es troba circumdat per ingents extensions agrícoles de secà, les quals atorguen cert atractiu al paisatge. La millor opció per conèixer el lloc consisteix en seguir les indicacions de l’itinerari circular senyalitzat com a PR-MU 91, d’uns 6 quilòmetres i de baixa dificultat.

Cueva de La Horadada
Cova de la Horadada.

El Monte Arabí amaga nombrosos racons de gran valor històric, geològic i natural. Els seus abrics conserven un centenar de pintures rupestres corresponents a l’Art Llevantí (10000 aC) i a l’Art Esquemàtic (6500 aC), el qual conjunt general va ser declarat Patrimoni de la Humanitat, per la UNESCO, l’any 1998.

[quads id=17]

A més, al lloc hi ha alguns jaciments arqueològics d’uns 4000 anys d’antiguitat (2000 aC), així com diferents petroglifs, cassoletes i nombroses formacions geològiques llaurades per les inclemències climatològiques i pel pas del temps, algunes de les quals —com la cova de la Horadada— constitueixen la imatge més representativa de l’Arabí.

Pino de la Casa del Guarda.
Pi de la Casa del Guarda (arbre monumental).

A més, no són poques les persones que expliquen que l’Arabí  és màgic, que transmet energia —tant positiva com negativa, segons la persona— i, al capdavall, que en els seus recòndits paratges succeeixen fets sobrenaturals. Expliquen que sota la mola rocosa hi ha potents corrents d’aigua —altres afirmen que és magnetita o, fins i tot, urani—, cosa que afecta, d’una manera o altra, a aquelles persones capaces de percebre tals energies.

També es parla d’albiraments, tant de figures humanes abillades amb llargues túniques, com d’estranyes esferes lluminoses que oscil·len sobre la muntanya i al voltant d’aquesta. Un dels suposats albiraments va tenir lloc en l’any 1979. Segons afirmava el testimoni, sobre la muntanya, i de forma vertical, va aparèixer un objecte cilíndric, d’uns 800 metres d’alçària, sota el qual anaven sorgint diferents punts lluminosos.

Monte Arabí
Cova de la Horadada.

Potser per aquests mites i llegendes, però també per la riquesa cultural que alberga, el Monte Arabí és un d’eixos llocs diferents que destaquen, d’alguna manera, sobre els de la contornada.

[quads id=10]