Passejades amb història pel sud-est valencià

Passejades amb història pel sud-est valencià

El sempre sorprenent litoral del sud-est valencià acull un variat patrimoni replet d’història que, en molts casos, es remunta a civilitzacions passades.

En Passejades amb història pel sud-est valencià es proposen diferents itineraris per visitar, a peu, cadascun dels nuclis urbans localitzats ​​al costat mateix de la mar Mediterrània: Torrevieja, Guardamar del Segura, Santa Pola, la pedania alacantina de l’illa de nova Tabarca, Alacant, el Campello, la Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp, Moraira, Xàbia i Dénia.

Pensem que aquesta es una de les millors maneres de conèixer, en persona, els nombrosos racons històrics o d’interès, situats tant a l’interior de les poblacions com al seu entorn.

S’ofereix, així mateix, informació bàsica sobre paratges i parcs naturals ubicats a la costa o prop d’aquesta. Tot això, a través d’un text amè i resumit, el principal objectiu del qual és ser tan interessant com divulgatiu.

Entre altres dades, es donen a conèixer les conseqüències dels sismes que van assotar la comarca del Baix Segura l’any 1829, com va evitar Guardamar quedar sepultada davant l’incessant avanç de les dunes, per què la façana principal del Mercat d’Abastos de Santa Pola s’assembla a la d’una església, o què va motivar que l’avui denominada Tabarca fos repoblada amb descendents de genovesos.

A qui va dirigit el llibre?

  • A qualsevol persona interessada en el patrimoni històric del sud-est valencià.
  • A persones que volen conèixer els llocs històrics i naturals més importants dels municipis costaners, seguint una ruta proposada.
  • Mestres i professors que volen fer excursions amenes i interessants amb els seus alumnes.
  • Famílies amb xiquets acostumats a caminar tant per la ciutat com pel camp o la muntanya.
Baños de la Reina (Calp)
Piscifactoria romana coneguda com els Banys de la Reina (Calp).

Característiques

  • Format: A5 (148 x 210 mm).
  • Enquadernació: fresada vertical, amb solapa.
  • Tres volums (la imatge de capçalera correspon al primer), a tot color, amb diverses imatges i alguns mapes.
  • Volum 1: Torrevieja, Guardamar del Segura, Santa Pola i pedania alacantina de l’illa de Nova Tabarca (116 pàgines).
  • Volum 2: Alacant, el Campello, la Vila Joiosa i Benidorm (104 p.).
  • Volum 3: Altea, Calp, Moraira, Xàbia i Dénia (116 p.).

Com es va dur a terme el projecte?

Passejades amb història pel sud-est valencià és el resultat de catorze mesos de recopilació d’informació i treball de camp. Per a l’elaboració del llibre, que es divideix en tres volums individuals (es poden adquirir per separat), s’han consultat nombroses fonts de diferents historiadors, arqueòlegs i investigadors i, a més, s’han visitat els diferents llocs que es proposa visitar.

Torre de Sant Josep La Vila Joiosa
Torre funerària romana de Sant Josep (la Vila Joiosa).

On es pot adquirir?

Passejades amb història pel sud-est valencià es port adquirir ací mateix, fent el pagament a través de PayPal (34,20 €).

Es troba a les llibreries?

També està disponible (12 € / volum) a la llibreria CILSA d’Alacant (volum 1; volum 2; volum 3), a més de diferents llibreries de la geografia valenciana.

Consultar la llibreria més propera.

 Enllaços relacionats amb el projecte

– Pàgina de Sendas y Leyendas al Facebook.

– Canal de Youtube on apareixen algunes de les imatges recopilades durant els treballs de camp.

– Llibre Rutas con historia por el entorno de Elche a la Librería Desnivel (Madrid).

– Campanya de crowdfunding del llibre Sendes i Llegendes d’Alacant.

Fe d’errades

S’han detectat algunes dades incorrectes al Volum 3, que s’exposen a continuació:

Pàgina 85: En referència al Port de Xàbia, s’afirma que a l’oest del port es troben les restes d’un refugi de la Guerra Civil Espanyola. Al gener de l’any 2021 es va donar a conèixer una investigació, segons la qual, aquest espai hauria estat, en realitat, un xicotet magatzem de torpedes corresponent al mateix conflicte bèl·lic.

Pàgina 90: En referència a el Parc Natural del Montgó, s’afirma que l’àrea protegida es de 7504 hectàrees, quan en realitat són 2117 ha. L’àrea de major extensió correspon al Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN), que regula el desenvolupament sostenible en l’àrea circumdant al parc natural.

Pàgina 93: En referència a la Cova Tallada, s’afirma que una part de l’entrada pertany a Dénia, quan la totalitat de la cova es troba realment al terme de Xàbia.