Pujar a la Foradada del Montsià (Tarragona): el gran balcó del delta de l’Ebre

Pujar a la Foradada del Montsià (Tarragona): el gran balcó del delta de l’Ebre

La ruta de senderisme per pujar a la Foradada del Montsià, a Tarragona, ens permet gaudir d’una de les millors panoràmiques de l’extens Parc Natural del Delta de l’Ebre.

On es troba el Montsià?

La sorprenent serra de Montsià es troba al sud de la província de Tarragona, a escassos 6 quilòmetres del terme de Vinaròs, ja a la província de Castelló. El Montsià es reparteix entre els municipis d’Alcanar (al sud), Ulldecona (a l’oest), Sant Carles de la Ràpita (a l’est), Amposta (a nord) i Freginals (a nord-oest).

A més a més, el punt més alt de la serra de Montsià, situat a 764 metres d’altitud, es troba a tan sols uns 4 quilòmetres del mar Mediterrani, i al sud-oest del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Pel que, tant la cimera com la Foradada del Montsià, a uns 680 metres d’altitud, constitueixen un perfecte mirador sobre el delta de l’Ebre i les comarques de la contornada.

Què és la Foradada del Montsià?

La Foradada del Montsià és un gran forat natural, format per un gran arc rocós, dividit en dos orificis per una roca encaixada. La Foradada es troba a la part alta d’aquesta increïble muntanya de Tarragona que, a més, és la serra més meridional de Catalunya.

Just al voltant de la Foradada limiten els termes d’Ulldecona, Alcanar, Sant Carles i Freginals. Aquest monument natural es troba al sector nord del Montsià, a uns 2 quilòmetres al nor-nord-est del cim.

Com arribar a la serra del Montsià?

En aquest post expliquem com arribar a la serra del Montsià, per pujar a la Foradada des del pàrquing del Cocó de Jordi, al qual s’arriba per l’estret camí de Matarredona (segons Google Maps, Mata-redona) i, a aquest, des de la carretera N-340.

Es tracta d’un camí estret, una mica difícil si ens creuem amb un altre vehicle, i l’aparcament és més aviat petit. Convé matinar i anar d’hora, o aparcar una mica més avall i fer aquest tram (uns 2 quilòmetres) a peu. En el següent mapa de Google es pot veure el punt exacte on hem d’arribar amb el nostre vehicle, si matinem.

Ruta de la Foradada del Montsià a Wikiloc

En el següent mapa de Wikiloc es pot veure, amb detall, l’itinerari d’aquesta ruta de senderisme amb pujada a la Foradada del Montsià, des del pàrquing del Cocó de Jordi. Cal dir, altra vegada, que es tracta d’un aparcament molt petit, de manera que potser ens toqui caminar 4 quilòmetres més (2 d’anada + 2 de tornada) des del pàrquing situat al principi del camí de Matarredona.

Powered by Wikiloc

Pujar a la Foradada del Montsià

Longitud: 6,6 quilòmetres (si deixem el cotxe al pàrquing de més avall, cal sumar 4 km: 2 d’anada i 2 de tornada).
Durada: 2 hores i 30 minuts, si aparquem al Cocó de Jordi.
Desnivell: 440 metres.
Tipus de ruta: circular.
Dificultat: moderada.

Ja a peu, comencem aquesta excursió a la Foradada del Montsià des de l’aparcament del Cocó de Jordi, baixant per un corriol cap al nord-oest, per endinsar-nos en un petit però frondós barranc, pel qual caminem uns metres cap al nord.

Sierra del Montsià.
Serra del Montsià, des del camí de Matarredona.

Aviat trobem una senda ampla i ben definida a l’esquerra, que després d’un gir ens condueix cap al sud i, més endavant i després d’un altre gir, cap al nord, guanyant altitud en tot moment. Just en el segon gir veiem un corriol a l’esquerra, que serà pel qual tornarem gairebé a la fi de la nostra ruta, ja a la baixada de la Foradada del Montsià.

De moment, hem de seguir per la senda principal, guanyant altitud en tot moment i ignorant corriols secundaris. A la nostra dreta queda un ampli barranc i, de front, veurem algunes grans parets rocoses, que més endavant deixarem a la dreta.

Sierra del Montsià.
Parets a la serra del Montsià.

Transcorregut poc més d’un quilòmetre, des del Cocó de Jordi, arribem a les restes d’un antic forn de calç. Més o menys en aquest punt trobem un corriol que es desvia per l’interior del barranc, que podem prendre per arribar, en uns 5 minuts, a la Font del Llop.

Després de veure la font, tornem al corriol principal i seguim amb la nostra pujada cap a la Foradada del Montsià. Uns 500 metres més endavant arribem a l’àrea interpretativa de la Font del Brugar on, a més de la pròpia font, trobem alguns panells informatius sobre l’entorn.

Entorno de la Font del Brugar.
Entorn de la Font del Brugar.

Des de la Font del Brugar, la ruta segueix durant uns 400 metres, cap al sud-oest, per l’interior d’un frondós barranc, amb molta vegetació. Passat aquest tram, caminem més o menys aquesta mateixa distància per arribar a les ruïnes del Mas de Matarredona, al costat d’una petita esplanada.

Mas de Matarredona.
Mas de Matarredona.

Des d’aquest punt, la senda més definida, i que hem de seguir per arribar a la Foradada del Montsià, ens condueix cap al sud, per una zona on no hi ha massa arbres, però sí vegetació arbustiva. Ignorem corriols secundaris i seguim en tot moment cap al sud.

Arribem finalment a una cruïlla de corriols, en la qual seguim a l’esquerra, guanyant altitud. Transcorreguts 1,5 quilòmetres des del Mas de Matarredona, arribem per fi a la Foradada del Montsià, on ens aturem per observar l’impressionant forat i arc de pedra natural, que serveix de balcó cap al delta de l’Ebre.

La Foradada del Montsià.
La Foradada del Montsià.

Després d’una pausa per reposar forces i observar les increïbles vistes panoràmiques de les comarques del Montsià i del Baix Ebre, iniciem la tornada cap al Cocó de Jordí. Podem tornar pel mateix camí, que compta amb més vegetació, o podem fer la ruta proposada al mapa de Wikiloc que apareix en aquest post.

Si volem fer la segona opció, per fer la ruta circular i més curta, des de la Foradada del Montsià hem de prendre el corriol que baixa i que es dirigeix cap al nord. Passats uns 100 metres trobem una bifurcació, per la qual seguim a la dreta.

Sierra del Montsià.
Serra del Montsià i, darrere, el delta de l’Ebre.

Més o menys 1 quilòmetre més endavant arribem a una altra bifurcació, on també hem de seguir a la dreta, és a dir, de front, per continuar amb el nostre descens cap al Cocó de Jordi. Uns 800 metres més endavant sortim al segon gir de l’inici de la ruta, des d’on tan sols ens queda caminar unes desenes de metres per arribar a l’aparcament, on acaba aquesta fascinant excursió a la Foradada del Montsià.