Casaforra: la robusta torre de l’Elx andalusí

Casaforra: la robusta torre de l’Elx andalusí
Aquest edifici històric és un dels més antics, en ús, de la ciutat d’Elx.

La Torre de la Casaforra (Calahorra en castellà) constitueix un important vestigi de l’antiga muralla islàmica, que defensava i protegia, primer, la medina andalusí i, més tard, la vila cristiana, després de ser reconstruïda i reformada. Al costat d’aquesta robusta torre, construïda entre els segles XII i XIII, es trobava la Porta Lucentina (o d’Alacant), la qual donava sortida cap a l’est de la Vila Murada. Es creu que, originalment, la Casaforra va poder ser un edifici exempt i avançat de la muralla, com a fortalesa.

En les proximitats de la torre existien altres importants edificis contemporanis, com uns banys àrabs, les restes dels quals avui podem veure sota el Convent de la Mercè, o la mesquita principal de l’assentament musulmà, en l’emplaçament del qual va ser construïda l’actual Basílica de Santa Maria. Al segle XV va ser annexionat un edifici a la seva part oriental, que seria utilitzat com a almodí de blat i que, originalment, va haver de ser un pòrtic amb arcs, que més tard seria tancat. Així mateix i, segons l’erudit il·licità Pere Ibarra, la torre va perdre dos terços de la seva altura en el fatal terratrèmol de 1829, que va afectar principalment a la veïna comarca del Baix Segura, on van morir un total de 389 persones.

En la segona dècada del segle XIX, el citat almodí i la Casaforra van ser reconvertits en vivenda per Rafael Brufal Melgarejo, Marquès de Lendínez, moment en què es van obrir diferents finestres en els gruixuts murs de la torre i es van afegir els merlets que actualment s’observen a la coberta de l’edifici. El almodí va passar aleshores a ser utilitzat com a sala de ball i lloc de reunions de la maçoneria il·licitana. Pere Ibarra va dur a terme la decoració d’aquesta sala, en la qual va plasmar diversos motius egipcis sobre la vida i la mort. Així mateix, si els reunits eren sorpresos en una de les reunions clandestines, tenien l’opció de fugir a través d’una trapa que connectava amb el soterrani.

Ja en la primera dècada del segle XX, el conjunt va ser adquirit per l’acabalat caudetano José Revenga i el va regalar a la seva esposa, Assumpció Ibarra (vídua del Dr. Campello, propietari de l’Alcudia). La Casaforra va ser sotmesa llavors a una important rehabilitació, quedant convertida en una casa senyorial. El muralista alcoià Agustí Espí Carbonell va dur a terme, sota la direcció de Pere Ibarra (oncle d’Assumpció), de la decoració de les diferents estances de l’edifici.

En l’actualitat, a la Casaforra hi ha una exposició permanent amb diferents obres d’artistes de renom, tant locals com forans, incloent a Mariano Antón, Vicente Albarranch, Joaquín Sorolla o Cecilio Pla, entre d’altres.

La visita a aquest important element patrimonial és gratuïta tots els diumenges, de 10:00 a 14:00.