Font Roja: el santuari que va sorgir d’un lliri

Font Roja: el santuari que va sorgir d’un lliri
Nombrosos temples catòlics van ser construïts a diferents llocs on, segles enrere i, segons l’imaginari popular, van tenir lloc diferents miracles.

A poca distància de la ciutat d’Alcoi, al sud-oest d’aquesta i en plena serra del Menetjador (1354 msnm) es troba el santuari neoclàssic de la Font Roja. O, el que és el mateix, l’Ermita de la Mare de Déu dels Lliris i Sant Felip Neri, situada a uns 1000 metres d’altitud al mateix cor del parc natural, enmig d’un frondós bosc de carrasques. La construcció d’aquest temple religiós es deu, segons explica la tradició, o llegenda, a un miraculosa troballa datada al segle XVII.

DSCN1197 hdr
Marca del GR-7 al carrascar del Parc Natural de la Font Roja.
La tradició diu que…

Era el mes d’agost de l’any 1653, quan es trobaven al carrascar de la Font Roja diferents personatges religiosos, gaudint d’uns dies de recés i espiritualitat en una finca de la contornada. Entre els assistents es trobava el paborde de la Catedral de València —Antoni Bonaventura Guerau i Montllor— qui, cada matí, recorria pensatiu els exuberants senders del lloc fins que, el 21 d’agost, una curiosa flor blanca va cridar la seua atenció. Es tractava d’un bell lliri blanc, que va voler portar amb si, per la qual cosa el va haver de arrencar d’arrel, extraient el bulb de la terra. Tal va ser la sorpresa en observar el bulb que, sense esperar un segon, va córrer a la recerca d’algú que corroborés allò que els seus ulls veien. El capellà de Confrides va quedar igualment sorprès i, més tard, la mateixa sensació va envair a la resta de religiosos. La imatge de la Mare de Déu no només es podia admirar en aquell bulb, sinó en tots aquells que van observar posteriorment.
Deu anys més tard, el 21 d’agost de 1663, es va inaugurar una ermita en el lloc exacte on va ser trobat el primer bulb.

DSC01867
Ermita de la Mare de Déu dels Lliris i Sant Felip Neri (Font Roja).

L’ermita primigènia va ser sotmesa a reformes l’any 1720 i, al mateix temps, li va ser afegida una hostatgeria. Al 1742 es va tancar el conjunt a causa del seu estat ruïnós, tot i que va ser reedificat durant els dos anys següents. L’ermita que ha arribat fins als nostres dies es va començar a construir al 1886, va ser inaugurada el 14 de juny de 1891 i, al mateix temps, es va construir la carretera d’accés. En la dècada de 1920 es van erigir els xalets i l’antic hotel on es recreaven les famílies més benestants d’Alcoi.

DSCN1159 hdr
Vegetació als xalets de la Font Roja.

Com a dada curiosa, a la façana de l’ermita i al costat de la porta d’aquesta hi ha una inscripció que testifica el nivell al qual va arribar la neu durant la Nevà Grossa, el 27 de desembre de 1926, la qual va causar greus estralls a tota la comarca i a nombrosos punts de la Península Ibèrica.

IMG_2851
Vista del santuari de la Font Roja des del cim del Menetjador (1354 msnm).

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies