El paradís geològic de la Via Verda del Maigmó

El paradís geològic de la Via Verda del Maigmó
La Capa Negra d’Agost és un dels punts forts de l’entorn, ja que testifica l’extinció dels dinosaures.

A escassa distància del municipi terrissaire d’Agost trobem una de les sis vies verdes amb què compta, actualment, el sud valencià. Com altres tantes, el seu traçat es va projectar per instal·lar unes vies ferroviàries, encara que això mai va ocórrer en el cas d’Agost. Avui, la Via Verda del Maigmó constitueix una interessant ruta, tant per a senderistes com per a ciclistes i, fins i tot, per a cadires de rodes. Aquesta recorre bells paisatges situats entre les serres del Maigmó i del Ventós. Un paradís geològic que permet observar, entre altres coses, la Capa Negra d’Agost, la qual deu el seu origen al gran impacte del meteorit que va acabar amb el 75% de les espècies que vivien a la Terra.

Va ser en les primeres dècades del segle XX, en plena dictadura del general Miguel Primo de Rivera, quan es va començar a construir el traçat ferroviari que havia d’unir Alcoi amb Alacant. Les obres van començar l’any 1928, però a causa de diferents retards, contratemps i a la innecessària Guerra Civil Espanyola, la via del ferrocarril mai es va finalitzar. Afortunadament, la Diputació d’Alacant va començar a condicionar el traçat en l’any 2001, la longitud total del qual assoleix, en l’actualitat, els 22 km, que uneixen l’Estació d’Agost (5 km al sud-est del municipi homònim) amb el port del Maigmó (al costat de l’autovia A-7). A més, l’itinerari habilitat disposa de 2 viaductes i 6 túnels, per als quals és aconsellable utilitzar llanterna.

Via Verde Agost
Túnel a la Via Verda del Maigmó (Agost, Alacant).

Entre els diferents aspectes d’interès geològic que podem observar durant la ruta destaquen alguns com els plecs de la serra del Ventós —provocats per la continua col·lisió entre les plaques Africana i Euroasiática—, les valls del Barranc Blanc —vessants en constant erosió per l’efecte de les pluges, sobretot torrencials—, el diapir del mateix barranc —aflorament de roques de menor densitat (del Triàsic) sobre roques més pesades i joves (margues de l’Eocè i Miocè)—, fluxos de detritus —masses d’aigua saturades de fang i roques que, després d’episodis remots de diluvi o desglaç, van descendir vessant avall com si d’un allau es tractés—, i la Capa Negra d’Agost, de rellevància geològica internacional, per tractar-se d’un dels pocs llocs del món on es poden observar els vestigis del meteorit caigut fa 66 milions d’anys a la Península del Yucatán (Mèxic), el qual va acabar amb els dinosaures.

Via Verde Agost
Via Verda del Maigmó.

No falten raons per visitar la Via Verda, per a la qual cosa també resulta interessant l’itinerari proper marcat com a PR-CV 430, en el qual es pot veure l’esmentada Capa Negra d’Agost.

Per conèixer els detalls geològics de l’entorn, així com l’itinerari a seguir, es pot consultar la completa i molt recomanable guia de Geolodia 2016, la qual va tenir lloc el 8 de maig del 2016.

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies