Tolls i restes romanes a Fuente Caputa (Mula)

Tolls i restes romanes a Fuente Caputa (Mula)
Amagat entre els àrids camps murcians es troba aquest petit i relaxant oasi.

El sud-est de la Península Ibèrica i, en aquest cas la Regió de Múrcia— no només es compon de camps de secà i boscos de pins, ja que també alberga, entre altres coses, singulars i sorprenents paratges on aflora l’aigua i que, en els mesos més calorosos, són ben rebuts pels excursionistes més àvids d’aventura. A uns 10 quilòmetres de Mula, a la pedania de Yéchar i al nord de l’embassament de la Cierva, trobem l’apartada zona humida de Fuente Caputa, encaixonada entre la loma del Herrero i el cejo Cortado, on a més hi ha un abric amb pintures rupestres, pertanyents a l’art naturalista llevantí.

Fuente Caputa.

Es creu que el topònim Caputa podria haver derivat dels vocables llatins caput i aquae, que signifiquen cap de l’aigua. I és que al voltant d’aquest petit oasi es van trobar dos jaciments romans directament lligats a l’aprofitament de l’aigua i, no gaire més lluny, trobem el jaciment museïtzat de Los Villaricos, el qual constitueix un important exemple d’assentament romà en zones rurals. Aquesta vila romana, situada al costat de la carretera de l’embassament de la Cierva, va estar activa entre els segles I i V d. C. i comptava amb dues parts diferenciades: àrea residencial, amb zona termal i espais domèstics al voltant del pati central; i àrea de treball, on s’elaborava i emmagatzemava oli o vi. Els altres dos jaciments, més propers a Fuente Caputa, correspondrien a una altra vila i a una petita presa, que emmagatzemaria aigua per al reg de les terres circumdants, i de la qual partien com a mínim dues sèquies, una de les quals arribava a la vila de Caputa.

Fuente Caputa.

Des del nucli de cases de Yéchar resulta molt senzill arribar, amb el nostre vehicle, a la zona humida en qüestió. A més, durant aquest trajecte es gaudeix d’una bonica panoràmica del cejo Cortado (699 msnm), que pertany a la serra de Ricote (1122 msnm). Després d’aparcar al costat del sorgiment d’aigua, no tenim més que caminar seguint el curs d’aquesta, per un camí que queda a la dreta del rierol i, en uns quinze minuts, haurem arribat al toll més representatiu de Fuente Caputa: una piscina natural situada al costat de l’Aqüeducte de Perea, el qual condueix les aigües del transvasament del Taibilla. El cabal de l’esmentada font és alimentat per l’aigua de pluja recollida en els camps d’Ardal i a les serres circumdants, i brolla sense parar durant tot l’any alimentant la rambla de Perea que, aigües avall, desemboca en el riu Mula. Al bucòlic paratge trobem nombrosos exemplars de baladres, joncs i tamarius, entre altres espècies vegetals pròpies de ribera, així com diferents espècies de gripau, granota i tortuga de rierol.

Mula.

Un bon pla per passar el dia pot ser una visita al jaciment de Los Villaricos (gratuït i prèvia reserva telefònica), zona humida de Fuente Caputa i centre històric de Mula, on a més podrem visitar el Museu d’Art Ibèric del Cigarralejo, que està centrat , sobretot, en l’important jaciment iber homònim.

 

Més info:
Vila Romana de Los Villaricos.
Com arribar a Fuente Caputa (Google Maps).
Museu d’Art Ibèric El Cigarralejo.

Comparteix-ho:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies