El fatídic dia que va rebentar el pantà de Puentes (Lorca)

El fatídic dia que va rebentar el pantà de Puentes (Lorca)
Un total de 608 persones van perdre la vida en aquest tràgic succés, ocorregut en les albors del segle XIX.

A les tres de la vesprada del diumenge 30 d’abril, de l’any 1802, va ocórrer una catastròfica tragèdia hídrica a la Regió de Múrcia, quan les castigades comportes de fusta del pantà de Puentes (Lorca) no van aguantar, per més temps, la gran pressió de les aigües retingudes. El barri de Lorca de San Cristóbal va patir, de ple, l’envestida de la furiosa avinguda d’aigua, barrejada amb roques, fang i bigues, que en menys d’una hora va arrasar tot allò que es va trobar al seu pas, incloent 608 vides humanes (es creu que van ser més, pel fet que no es van trobar alguns cossos), 1800 vivendes i una important extensió de terres de cultiu. Segons els experts, el trencament d’aquest embassament era qüestió de temps, perquè ja durant la construcció es van observar nombroses deficiències que els responsables de l’obra van ometre, tot i les advertències de diferents informes no favorables, on s’indicava el gran perill de construir una presa sobre un terreny sorrenc i inestable.