Equip bàsic per fer bivac a la muntanya

Equip bàsic per fer bivac a la muntanya
Passar la nit al ras, en plena muntanya, no té per què ser tediós. Hi tècniques i bons consells perquè un bivac siga el més còmode possible.

Fer bivac és una de les experiències més anhelades per aquelles persones enganxades a les muntanyes, tot i que en ocasions és una pràctica necessària en trekkings molt llargs o davant adversitats meteorològiques. Els que estiguen pensant en portar aquesta pràctica a terme, han de tenir un sobrat rodatge en quant a orientació en el medi natural i interpretació d’aquest, així com en prevenció d’accidents i tècniques bàsiques de supervivència, ja que qualsevol incidència durant la nit serà menys suportable que si aquesta passa de dia. Així mateix, per fer bivac és recomanable tenir en compte unes mínimes pautes, de sentit comú, que en ocasions podem ignorar. A més de portar una llanterna frontal amb piles o bateria carregada, és essencial bivaquejar sobre un sòl pla, a l’abric del vent, i lluny de rius, barrancs (avingudes d’aigua en cas de pluja forta) i penya-segats (caiguda de pedres per fauna salvatge ). I, per descomptat, les deixalles generades han de tornar amb nosaltres.

A més, hi ha més de tenir clar el lloc on es vol fer bivac, l’estació de l’any actual, la previsió meteorològica i la temperatura prevista a l’altitud on es farà la pernocta, senzillament amb un sac de dormir, un aïllant i una funda.

Aïllant

Es tracta de l’estoreta o matalàs que estendrem sobre el sòl i, sobre aquesta, el nostre sac, per tal d’evitar perdre temperatura o mullar-nos en contacte amb el mateix, que podria estar mullat. A més, l’aïllant suavitza lleugerament les petites pedres o protuberàncies.

Sac de dormir

Segons l’època de l’any i la temperatura prevista a l’altitud de pernocta, hem de triar un sac o un altre, tenint en compte la nostra alçada corporal. Inclus a l’estiu es necessari portar un sac, per lleuger que siga, ja que, segons la zona, durant la nit pot descendir la temperatura de forma notable.

Funda

La funda de bivac és un element essencial si la pernocta es va a realitzar en un lloc amb neu, o si hi ha previsió de pluja o nevades. Es tracta d’una funda impermeable que ens podria mantenir secs (en funció de la seua transpirabilitat), en cas de les esmentades adversitats meteorològiques.

A més d’aquest equip bàsic per fer bivac, que hauria de ser el més lleuger possible, es necessari calcular el menjar i aigua que necessitarem durant el trekking, en funció dels dies previstos de durada. El menjar en llauna, els fruits secs i les fonts d’aigua en el camí poden ser de gran ajuda.

Comparteix-ho:

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies