Riu més llarg del món: Nil o Amazones?

Riu més llarg del món: Nil o Amazones?

Durant dècades s’ha debatut quin era el riu més llarg del món: Amazones o Nil.

Fins fa relativament molt poc de temps, respondre a aquesta qüestió semblava no ser del tot senzill, ja que nombrosos científics asseguraven que el riu més llarg del planeta era el riu Nil, que a més és el major riu d’Àfrica, que travessa deu països direcció nord fins a desembocar a la mar Mediterrània, al costat de les ciutats del Caire i Alexandria. Aquests mateixos científics consideraven que el riu Amazones era el més cabalós, però no el més llarg, tot i que travessa la gran extensió que ocupa Brasil, a més del Perú i Colòmbia, a l’Amèrica del Sud, per abocar les seves aigües a l’oceà Atlàntic.

Dur a terme els mesuraments necessaris per esbrinar la longitud exacta d’un riu no és tasca senzilla, tot i que s’ha determinat que el riu Nil té 6853 quilòmetres de longitud, menys que els 7062 km del riu Amazones, de manera que aquest últim seria el riu més llarg del món, a més de ser el riu més cabalós, ja que l’Amazones conté més aigua que els rius Nil, Mississipí i Iang-Tsé junts, constituint gairebé la cinquena part d’aigua dolça, líquida, del planeta Terra.

L’any 2010 es va poder confirmar que el riu Amazones és el riu més llarg de l’món, des del seu naixement al Perú a la Quebrada de Apacheta, a uns 5000 metres d’altitud. Segons l’època de l’any, el riu Amazones pot arribar als 48 quilòmetres d’amplaria en alguns punts del seu curs. La seva desembocadura a la mar comprèn un estuari d’uns 240 quilòmetres de longitud.

Imatge de capçalera:
Riu Amazones, de Francisco Chaves.

One thought on “Riu més llarg del món: Nil o Amazones?

Comments are closed.