Ruta al cim del Menejador, des de la Font Roja

Ruta al cim del Menejador, des de la Font Roja

Una senzilla ruta pel Parc Natural del Carrascar de la Font Roja ens permetrà conèixer un dels boscos més frondosos del migjorn valencià.

El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja va rebre aquesta declaració el 13 d’abril de l’any 1987 i, actualment, és un dels més concorreguts de la província d’Alacant. Amb 2298 hectàrees d’àrea protegida, destaca pel frondós bosc de carrasques de la seua vessant nord (Alcoi) on es troben, a més, l’àrea recreativa i el santuari, situats al costat de la Font Roja, la qual deu el seu nom a les argiles vermelles, de tipus Keuper, de la zona.

Parque Natural de la Font Roja.
Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

Una ruta pel carrascar de la Font Roja és perfecta per a persones que s’inicien al món del senderisme i, fins i tot, per fer en família i amb xiquets. La pujada al cim del Menejador, i tornada al santuari, no supera les tres hores de durada, i la ruta discorre per camins clars i amples.

Santuari de la Font Roja

La primera construcció religiosa que es va erigir al costat de la Font Roja es remunta a l’any 1663. En aquells dies, una ermita va ser construïda en honor a la Mare de Déu dels Lliris i Sant Felip Neri arran de, segons explica la tradició (o llegenda), el miracle ocorregut deu anys abans, el 21 d’agost de l’any 1653. Segons diuen, el capellà de Confrides i el paborde de la Catedral de València (Antoni Bonaventura Guerau i Montllor), haurien trobat la imatge de la Mare de Déu en els bulbs d’uns lliris blancs.

L’any 1720, l’esmentada ermita va ser sotmesa a reformes i es va afegir una hostatgeria, tot i que 22 anys més tard (1742) el conjunt va ser clausurat, a causa del seu estat ruïnós. Afortunadament, en els dos anys següents es va reformar novament.

Santuario de la Font Roja.
Santuari de la Font Roja.

La construcció de l’actual santuari de la Font Roja es remunta a l’any 1886, i va ser inaugurat el 14 de juny de 1891. Al mateix temps, es va construir la carretera d’accés. Dues dècades més tard, a partir de l’any 1920, es van començar a construir els xalets i l’antic hotel, on es recreaven les famílies benestants de, sobretot, Alcoi i rodalies.

La Nevà Grossa

Si ens apropem a la porta del santuari de la Font Roja, al costat d’aquesta veurem una curiosa inscripció sobre una placa. Segons llegim, el 27 de desembre de l’any 1926, la neu va acumular en aquest punt un gruix de 2,10 metres. Aquella forta nevada, coneguda com la Nevà Grossa, va començar el dia 24 del mateix mes i es va perllongar fins al dia 27. Va deixar molts pobles de la Península aïllats i va causar, a més, greus desperfectes en nombrosos habitatges i edificacions. Més info.

Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.
Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

Com arribar a la Font Roja

Per arribar al santuari de la Font Roja, on comença la nostra ruta i on també es troben el centre de visitants, l’àrea recreativa i un restaurant, hem d’accedir al Polígon Industrial Beniata d’Alcoi. Hem de prendre l’eixida 449 de l’autovia A-7, situada a sud de la ciutat. No arribem a entrar a Alcoi, ja que des del mateix polígon industrial hem de prendre la carretera CV-797, al Parc Natural de la Font Roja.


Ruta al cim del Menejador

A l’hora de programar la ruta, cal saber que el tercer diumenge de setembre no serà possible accedir amb el nostre vehicle a la Font Roja, ja que sol tenir lloc la Romeria de la Mare de Déu dels Lliris, en honor a la patrona d’Alcoi.

Longitud total: 7 quilòmetres.
Durada: 3 hores.
Tipus de ruta: circular.
Dificultat: baixa.
Desnivell positiu: 330 metres.

En el següent mapa de wikiloc es pot veure l’itinerari d’aquesta ruta senderista, així com els llocs pels quals passem.

Powered by Wikiloc

A l’inici o a l’acabar la ruta, és recomanable visitar el centre d’interpretació, situat al costat del santuari, tenint en compte que l’horari és de 9:30 a 14:00.

Del santuari al Pla de la Mina

L’excursió comença amb la façana principal del santuari a la dreta. Hem de pujar unes escales per arribar als xalets (ruïnosos) i, a continuació, a l’àrea recreativa. Al costat d’aquesta veiem una pista forestal, per la qual seguim la ruta, en lleuger ascens. Prompte comencem a veure marques (ratlles horitzontals blanca i vermella) de la senda de gran recorregut GR-7, que uneix Andorra amb Tarifa després de recórrer uns 2600 quilòmetres.

Uns minuts més tard arribem al Pla de la Mina, on trobem una reproducció d’una carbonera tradicional i un mirador. En el mateix punt, a l’esquerra de la pista forestal veiem una senda amb esglaons, senyalitzada amb marques de PR, per la qual continuem ascendint.

Carbonera en el Pla de la Mina (PN de la Font Roja).
Carbonera al Pla de la Mina (PN de la Font Roja).

Del Pla de la Mina al Menejador

Aquesta senda s’endinsa en el frondós bosc de carrasques del Parc Natural de la Font Roja, i ens ofereix alguns dels racons més fotogènics de la ruta. Seria estrany recórrer aquesta senda i no comprendre als amants del senderisme.

Finalment eixim a una pista forestal, per la qual seguim a la dreta per, en poc temps, trobar un dipòsit d’aigua contra incendis. Davant d’aquest, a major altitud, veiem una caseta de vigilància forestal, cap a la qual ens dirigim. Ja en aquesta, caminem uns cinc minuts més i, per fi, arribem al vèrtex geodèsic del Menejador (1356 msnm).

Alcoy, desde el Menejador (1356 msnm).
Alcoi, des del Menejador (1356 msnm).

Del Menejador al Santuari de la Font Roja

Podem tornar pel mateix camí, o fer una ruta circular per conèixer, més a fons, el Parc Natural de la Font Roja. Si decidim fer la ruta circular, hem de seguir per la pista forestal situada a l’esquerra de l’anterior dipòsit d’aigua.

Passada una estona trobem, a l’esquerra el camí, les restes d’un pou de neu conegut com Cava Coloma (o Pou de l’Carrascar), la construcció del qual es remunta a la dècada de 1730. Amb 13 metres de diàmetre i 16,6 de profunditat, aquesta cava podia emmagatzemar uns 2200 metres cúbics de neu premsada.

Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.
Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

Deixem enrere el pou i seguim el nostre camí, perdent altitud fins arribar al deteriorat Mas de Tetuan, situat al costat d’un teix centenari. Deixem el conjunt a la nostra esquerra i continuem a la dreta, seguint les marques del GR-7, en sentit contrari a Ibi. Pel camí trobem el mirador de Pilatos i, més endavant, arribem al Pla de la Mina, des d’on només ens queda dirigir-nos al santuari, on acaba la ruta.

Enllaços d’interès:
Quadríptic sobre els pous de neu de la Font Roja.
Activitats tradicionals al Carrascar de la Font Roja.
Pàgina oficial del Parc Natural de la Font Roja.


Durant l’Estat d’Alarma, els llibres del bloc Sendas y Leyendas estan disponibles en format digital (pdf), des de 2,95 €. Més info.

Libros Sendas y Leyendas (Adán Agulló)