Ruta al naixement del riu Vinalopó

Ruta al naixement del riu Vinalopó

Una de les rutes més fàcils per la serra de Mariola ens condueix al naixement del riu Vinalopó, entre grans arbres i antics molins hidràulics.

El naixement del riu Vinalopó, o Font de la Coveta, es troba a poca distància del nucli urbà de Banyeres de Mariola (Alacant), tot i que es troba en terme municipal de Bocairent (València), a 795 metres d’altitud i al Parc Natural de la Serra de Mariola. Amb 81 km de recorregut, és el riu més llarg del sud valencià, a la província d’Alacant. En l’actualitat no desemboca directament al mar, sinó a l’assarb de Dalt, que connecta el Parc Natural del Fondo d’Elx-Crevillent amb el de les Salines de Santa Pola.

Si bé és cert que, com ja s’ha indicat, popularment es coneix la Font de la Coveta com el lloc on neix el riu Vinalopó, aquest té el seu sorgiment original uns 6 quilòmetres cap al nord-est, al Racó de Bodí, prop del càmping Les Fonts de Mariola. Tot i així, la Font de la Coveta aporta un major cabal d’aigua al Vinalopó, i la poca aigua del Racó de Bodí pot, fins i tot, filtrar-se sota els estrats més superficials, durant gran part de l’any.

Puente en el río Vinalopó.
Pont sobre el riu Vinalopó.

A més del Vinalopó, entre les 17257 hectàrees d’àrea protegida de la serra de Mariola neixen altres rius com el Serpis, el Clariano, el Molinar o el Uxola (afluent del Serpis). Gran part del parc natural es troba en terme de Bocairent, i també comprèn els termes de Banyeres, Alcoi, Cocentaina, Muro, Agres i Alfafara.

En el curs del riu Vinalopó, al seu pas per Banyeres i altres pobles, temps enrere es van construir diferents molins hidràulics, que utilitzaven la força de l’aigua per, entre altres coses, fer farina i, més tard, paper. La indústria del paper va tenir una gran importància en aquest municipi i, per això, actualment hi ha un museu dedicat a la seua conservació i divulgació.

Molino Vinalopó en ruinas
Antic molí al costat del Vinalopó, en ruïnes.

Com arribar

Per fer aquesta ruta, hem de deixar el nostre vehicle a Banyeres, en el camí Pantanet, i continuem a peu, per un camí de terra, fins arribar al riu Vinalopó. Una altra opció és arribar a l’àrea recreativa del Molí de l’Ombria i, des d’aquesta, fer la ruta fins al naixement, però és una mica més llarga (uns 13 km, anada i tornada).

Ruta al naixement del Vinalopó

Longitud total: 5,6 km.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Desnivell acumulat: 135 metres.
Tipus de ruta: Anada i tornada pel mateix camí.
Dificultat: Baixa.

En el següent mapa de Wikiloc es pot veure la ruta, de Banyeres al naixement del Vinalopó. Es va registrar només la tornada, de manera que el punt vermell és el punt de partida, i el verd marca el naixement.

Powered by Wikiloc

Des d’on aparquem, hem de caminar pel camí de terra, costera avall, fins arribar al riu. Quan arribem a aquest, continuem per una senda que queda a la nostra esquerra i, després d’uns 5 minuts, creuem un xicotet pont de fusta.

Seguim riu amunt i, immediatament, trobem una petita bassa de molt poca profunditat, però amb prou aigua per donar-se un bany (si no estigués prohibit). Tornant al camí i, després de poc temps, arribem finalment al naixement del riu Vinalopó, que brolla a l’interior d’una xicoteta cova.

Font de la Coveta (Vinalopó).
Font de la Coveta.

A poca distància es troba el Castell del Vinalopó. Paga la pena acostar-se fins aquest i contemplar el paisatge, així como les ruïnes d’aquesta fortalesa. Es tracta d’una ruta molt fàcil, en un entorn amb molt bons paisatges. Aquest podria ser, potser per als més aventurers, el primer castell a visitar a la ruta dels castells del Vinalopó.

Castell del Vinalopó.

Banyeres de Mariola

Després de la ruta, és recomanable fer una passejada pel poble situat a major altitud de la província d’Alacant: Banyeres de Mariola, el nucli urbà del qual es troba a 816 metres sobre el nivell del mar.

Diferents edificis històrics alberguen interessants museus. Al parc de Vila Rosario trobem el Museu del Paper. A la Torre de la Font Bona es pot visitar el museu arqueològic municipal. Així mateix, l’interior del Castell de Banyeres acull el Museu Fester, on es dóna a conèixer la festa de Moros i Cristians en la població.

En Banyeres de Mariola, a més, té lloc una representació multitudinària, cada 3 anys, de la llegenda de Sant Jordi.