Dotze racons per veure a Calp

Dotze racons per veure a Calp

La captivadora població de Calp alberga nombrosos racons històrics i paratges naturals que bé mereixen una visita. S’exposen, a continuació, alguns d’aquests fascinants llocs.

1. Penyal d’Ifac.

Aquesta portentosa i gran roca constitueix un dels emblemes més representatius del sud-est valencià. El penyal d’Ifac va ser declarat Parc Natural el 1987. La seua cúspide assoleix els 327 metres d’altitud i el conjunt compta amb un ric patrimoni històric, cultural i mediambiental.

Peñón de Ifac (Calp)
Penyal d’Ifac i, davant, la Llotja.
2. Port.

Es troba a l’abric del penyal d’Ifac, a l’oest. Es va començar a construir en les albors de la Guerra Civil, tot i que les obres es van haver de paralitzar i no es van reprendre fins l’any 1944. En la dècada de 1950 va patir l’embat de dos forts temporals.

Peñón de Ifac (Calp)
Port esportiu de Calp i, darrere, el penyal d’Ifac.
3. Platja de la Fossa.

S’estén cap al nord del penyal. Les seues aigües amaguen nombrosos esculls contra els quals van encallar i naufragar nombroses embarcacions. Algunes restes encara romanen al fons marí.

Peñón de Ifac (Calp)
Platja de la Fossa i, darrere, el penyal d’Ifac.
4. Muralla i Torreó de la Peça.

A l’extrem est de l’antic recinte emmurallat de Calp encara es pot veure una part de la muralla i el Torreó de la Peça, el qual acull el Museu del Col·leccionisme.

Publicidad
Torreó de la Peça (Calp)
Torreó de la Peça i muralla de Calp.
5. Església Antiga.

Constitueix l’actual Capella de Nostra Senyora de l’Assumpció i el seu origen es remunta al segle XV. Es troba embeguda per la muralla, vivendes i la moderna església homònima.

Calp
Carrer del Campanar i, al fons, l’estructura homònima.
6. Ermita de Sant Salvador.

S’erigeix sobre un xicotet turó i data de la primera meitat del segle XX, encara que al mateix emplaçament ja hi va haver una altra ermita des de, almenys, el segle XVIII.

Ermita Calp
Ermita de San Salvador.
7. Morro de Toix.

Constitueix l’acabament, a la mar, de la serra de Bèrnia. Es troba sobre una falla, la qual va llaurar els vertiginosos penya-segats de la seua part sud-oest, així com les nombroses cavitats càrstiques del seu interior. Des del morro de Toix s’obtenen unes increïbles panoràmiques de les badies de Calp i Altea.

Morro de Toix (Calp)
Badia de Calp i penyal d’Ifac, des del morro de Toix.
8. Edificis de Ricardo Bofill.

Es tracta de tres singulars edificis construïts per l’arquitecte postmodernista Ricardo Bofill Levi, entre les dècades de 1960 i 1980. Han estat escenari de diferents rodatges audiovisuals.

Ricardo Bofill (Calp)
En primer terme, La Muralla Roja. A la dreta, els edificis Xanadú (verd) i Amfiteatre (blanc).
9. Les salines.

Van deixar de funcionar en la dècada de 1980. L’actual saladar constitueix un important hàbitat per a nombroses espècies d’aus i amfibis.

Publicidad
Salinas (Calp)
Les salines de Calp.
10. Serra d’Oltà.

Paga la pena fer una passejada per aquesta serra, a través de l’itinerari marcat com a PR-CV 340. Des de la seua cimera, situada a 567 metres d’altitud, s’observa una bella panoràmica de la badia de Calp.

Sierra de Oltà (Calp)
Serra d’Oltà vista des de les salines de Calp.
11. Molí del Morelló.

Es troba al costat del jaciment romà dels Banys de la Reina. Va ser erigit en el segle XIX i va estar en funcionament tan sols algunes dècades. Es desconeix si es va utilitzar per moldre gra o sal, per fer-la més fina.

Molí del Morelló (Calp)
Molí del Morelló i, darrere, el penyal d’Ifac.
12. Banys de la Reina.

L’imaginari popular i la tradició oral van atorgar aquest nom a l’important jaciment romà compost per un viver de peixos, un conjunt termal i diversos habitatges de luxe.

Baños de la Reina (Calp)
Banys de la Reina (viver de peixos) i, al fons, el morro de Toix.

Aquestes i altres dades d’interès es recullen al llibre Passejades amb història pel sud-est valencià, ja disponible a llibreries.

También te puede interesar...