Ruta a la Cava d’En Miquel de Bocairent des d’Agres

Ruta a la Cava d’En Miquel de Bocairent des d’Agres

La ruta a la Cava d’En Miquel es fàcil, no supera els 6 km i es pot fer amb xiquets.

El Parc Natural de la Serra de Mariola va ser declarat com a tal l’any 2002 i compta amb una extensa superfície de 17257 hectàrees, repartides entre les províncies de València i Alacant. El Montcabrer és, amb els seus 1390 metres d’altitud, el punt més alt de la Mariola i el tercer del migjorn valencià.

L’entorn compta amb una rica i variada fauna i flora, amb més de 1200 espècies vegetals catalogades fins al moment, moltes d’elles endèmiques del propi parc natural. A més, a Mariola neixen diversos rius com el Serpis, el Clariano, el Molinar (afluent del Serpis) i el Vinalopó.

Aquesta ruta comença a l’àrea recreativa de la Font de Mariola, passa per la Cava d’En Miquel i recorre una interessant zona d’aquesta increïble serra.

Cava Don Miguel (Mariola)
Cava d’En Miquel (serra de Mariola).

La Cava d’En Miquel

Aquest impactant pou de neu, conegut com Cava d’En Miquel, va ser construït a principis del segle XVII i és un dels pous més imponents de Mariola, degut a la seua espectacular i robusta estructura. La seua capacitat i mesures interiors són similars a les de la propera Cava Arquejada, ja que compta amb uns quinze metres de diàmetre i una profunditat d’uns deu metres, la qual cosa es tradueix en una capacitat de fins a 1700 metres cúbics.

Aquest i altres tants pous de neu, dispersos per nombroses serres, es van utilitzar fins a mitjans del segle XX per conservar gel. Aquest s’elaborava a partir de la neu caiguda durant l’hivern, la qual era premsada a l’interior de les caves, en successives capes de neu i palla. D’aquesta manera, era possible disposar de gel fins i tot a l’estiu. Aquest era transportat als pobles veïns i, fins i tot, a la costa, sobretot durant la nit, utilitzant carros tirats per animals de càrrega.

Com arribar

Per arribar al punt de partida d’aquesta ruta hem de dirigir-nos a la població de Bocairent, per la carretera CV-81. Si venim des de l’oest (Villena), una mica abans d’entrar al nucli urbà hem de prendre, a la dreta, la CV-794, per arribar a l’àrea recreativa de la Font de Mariola. En el següent mapa es mostra el lloc exacte.


Ruta a la Cava d’En Miquel

En el següent mapa de Wikiloc es pot veure l’itinerari d’aquesta ruta, que no supera els 6 quilòmetres de longitud, ni les 2 hores de durada (sense descansos). Es tracta d’una ruta apta per fer en família i amb xiquets.

Powered by Wikiloc

Comencem la ruta a l’àrea recreativa de la Font de Mariola, per la pista forestal i en sentit contrari al què portàvem amb el nostre vehicle. Prompte veiem un camí a l’esquerra, el qual ignorem.

Passats uns minuts arribem a la Font del Mas dels Arbres, on veiem aquesta font al costat d’un xicotet estany. Veiem també, al costat de la pista forestal, un cartell que prohibeix el pas a vehicles motoritzats. Nosaltres seguim, a peu, per aquest camí.

Més endavant, després d’una lleugera baixada, trobem un camí a l’esquerra, pel qual seguim. Passats uns minuts arribem a una àmplia zona de camps agrícoles, que voregem per una senda situada a la dreta.

Cava Don Miguel (sierra de Mariola)
Cava d’En Miquel (serra de Mariola).

Seguim amb l’ascens i, no molt més tard, arribem a la Cava d’En Miquel, des d’on podem observar gran part de la serra de Mariola i dels municipis i territoris situats al nord d’aquesta.

Des d’aquest punt, hem de retrocedir sobre les nostres passes, per tornar a l’àrea recreativa de la Font de Mariola pel mateix camí.


Enllaços d’interès:
Excursió al Montcabrer des del Pinatell.
Ruta a la Cava Gran de Mariola des d’Agres.
Ruta en Mariola al naixement del riu Vinalopó.