Ruta a la Cava Gran d’Agres en la serra de Mariola

Ruta a la Cava Gran d’Agres en la serra de Mariola

Aquesta ruta ascendeix a un dels indrets més emblemàtics de la serra de Mariola: la Cava Gran d’Agres, també coneguda com Cava Arquejada.

El migjorn valencià compta amb racons tan sorprenents com el Parc Natural de la Serra de Mariola. Aquest espai protegit va ser declarat com a tal el 8 de gener de l’any 2002 i, actualment, compta amb més de 17000 hectàrees protegides. A més de ser el lloc on neix el Vinalopó i altres rius, a la serra de Mariola trobem diversos pous de neu, l’origen dels quals es remunta centenars d’anys enrere.

La Cava Gran és, podríem dir, la cava més representativa de les serres d’Alacant, pel lloc on es troba i pel fet que conserva els arcs que sostenien el sostre. És possible arribar a aquest pou de neu a través d’una ruta de senderisme, des de la propera població d’Agres, situada al nord de la serra de Mariola. Aquesta ruta ascendeix a la cava per una pista forestal, amb prou desnivell, i visita també les caves del Buitre i de l’Habitació. Posteriorment torna a Agres pel PR-CV 27, passant pel costat de l’imponent Santuari de la Mare de Déu d’Agres (o Santuari de la Mare de Déu del Castell).

La Cava Gran d’Agres

La Cava Arquejada està datada entre els segles XVII i XVIII, compta amb uns tretze metres de profunditat i fins uns quinze de diàmetre. Es va utilitzar, com altres tants pous de neu, fins a principis de segle XX per a la producció i conservació de gel, que més tard es transportava a les poblacions properes i, fins i tot, a la costa. Destaquen, d’aquesta emblemàtica cava, els sis característics arcs que encara avui es mantenen i que, temps enrere, sostenien la teulada.

Cava Arquejada (sierra de Mariola)
Cava Gran d’Agres (serra de Mariola).

El Convent d’Agres

Sobre el Santuari i Convent de la Mare de Déu d’Agres diuen, segons la tradició:

Corria l’any 1484, quan la imatge de la Mare de Déu va desaparèixer de la Parròquia de Santa Maria, a Alacant, després d’un devastador incendi. Miraculosament, a l’endemà, un pastor d’Agres anomenat Gaspar Tomàs la va trobar al costat de les restes del castell musulmà, a Agres. En aquell mateix moment la Mare de Déu li va concedir, al pastor, el braç del qual mancava. El veïns van transportar la imatge fins a l’església del poble, però a l’endemà havia desaparegut, sent trobada, de nou, al costat de les ruïnes del castell àrab. Van entendre que la Verge desitjava ser venerada en aquell lloc, on van decidir construir una xicoteta ermita.

Posteriorment a aquests fets, cap a l’any 1577 es va autoritzar la fundació del Convent de la Mare de Déu del Castell d’Agres, iniciant-se les obres a l’any següent i perllongant-se fins l’any 1649. El santuari va estar habitat per religiosos franciscans fins a la segona meitat de segle XX.

Santuario de Agres (sierra de Mariola)
Santuari de la Mare de Déu d’Agres

Com arribar

L’inici d’aquesta ruta el fem des de l’àrea recreativa Mont Blanc, on trobem el Refugi Zamorano entre diverses taules de pic-nic. Des d’aquest punt podem fer diferents rutes de senderisme per la serra de Mariola i, en aquest cas, pujarem a la Cava Gran d’Agres.


Ruta a la Cava Gran d’Agres

En el següent mapa de Wikiloc es pot veure l’itinerari complet d’aquesta ruta circular, que ascendeix a la Cava Gran des d’Agres.

Powered by Wikiloc

Longitud: 10 km.
Durada: 3 hores i 30 minuts.
Desnivell positiu: 570 metres.
Tipus de ruta: circular.
Dificultat: moderada.

Emprenem la ruta des de l’àrea recreativa Mont Blanc, al costat del Refugi Zamorano, a Agres. Hem de seguir les indicacions que hi ha davant d’aquest, en direcció a Agres pel PR-CV 104.

Passats uns minuts arribem a una bifurcació, on seguim a la dreta per dirigir-nos cap a “Refugi i Caves” per la pista forestal, en ascens. Més endavant veiem, a la dreta, la font del Tio Rufino. Tot l’ascens el fem per aquest camí ample, des d’on obtenim bones vistes d’Agres.

Sierra de Mariola.
Pista forestal a la serra de Mariola.

Arribem finalment al Refugi de l’Montcabrer i continuem a la dreta, cap a la Cava Gran, a la qual no tardem en arribar. Després d’una pausa, avancem per la pista forestal en el mateix sentit, deixant enrere el refugi i el pou de neu per dirigir-nos, ara, a la Cava del Buitre.

No molt més tard veiem, a la dreta, un camí que puja al Recingle. El ignorem i, unes desenes de metres més endavant trobem un altre camí, a la dreta, que ens condueix a la Cava del Buitre. Baixem uns metres fins arribar al pou de neu.

Cava del Buitre.
Cava del Buitre (serra de Mariola).

Després d’una pausa, tornem sobre les nostres passes per tornar al Refugi del Montcabrer. Ja en aquest, comencem a pujar pel camí que hi ha davant del refugi, per visitar la xicoteta Cava de l’Habitació. La deixem a l’esquerra i a la nostra esquena, per ascendir ara a l’alt del Teix (1264 msnm), on trobem una caseta de vigilància forestal. Aquest és el punt situat a major altitud de la ruta.

Cava de l'Habitació (sierra de Mariola).
Cava de l’Habitació i, darrere, l’alt del Teix.

Després d’un descans observant el cim del Montcabrer (1390 msnm) i les espectaculars vistes de l’entorn, tornem al Refugi del Montcabrer. Al costat d’aquest veiem un indicador del PR-CV 27, les marques del qual seguim per baixar per una senda, en direcció al Santuari d’Agres, al costat del què veurem les ruïnes del castell.

Amb la ruta ja quasi finalitzada, deixem el santuari a la nostra esquena i avancem cap a Agres, però sense arribar a aquest. De seguida veiem un camí asfaltat a l’esquerra (carrer de la Puríssima), pel qual continuem fins arribar al Refugi Zamorano i àrea recreativa, on acaba la nostra ruta.

Montcabrer (sierra de Mariola)
Cim del Montcabrer (1390 msnm).

Enllaços d’interès:
Pujada al Montcabrer des del càmping Les Fonts de Mariola.
Ruta en Mariola al naixement del riu Vinalopó.
Excursió al Racó de Sant Bonaventura (Alcoi).
Vuit encisadores pujades als cims del sud valencià.