Pujada al Montcabrer des de Sant Cristòfol (Cocentaina)

Pujada al Montcabrer des de Sant Cristòfol (Cocentaina)

Nombroses fonts i una notable vegetació ens acompanyen en la pujada al Montcabrer des de Sant Cristòfol.

Aquesta ruta ascendeix al punt més alt del Parc Natural de la serra de Mariola, des de l’Ermita de Sant Cristòfol, situada al nord-oest de Cocentaina. El trajecte que realitzem, fins arribar al pic del Montcabrer (1390 msnm), és d’uns 6 quilòmetres (més 6 de tornada) i presenta un pronunciat desnivell, així com una frondosa vegetació. Les fonts tenen un especial protagonisme en aquesta ruta de senderisme, ja que trobarem algunes durant l’itinerari.

Sierra de Mariola
Pujada al Montcabrer des de Cocentaina (serra de Mariola).

L’Ermita de Sant Cristòfol

L’origen d’aquest temple cristià, des d’on comença la nostra ruta, es remunta als últims anys de segle XIV. Durant els anys trenta i quaranta del segle XV, l’ermita va estar habitada per un ermità, anomenat Pere Joan Escuder qui, segons explica la tradició (o llegenda) va guanyar gran fama fins i tot entre la reialesa, gràcies a les seus encertades profecies: la presa de Constantinoble pels turcs, o la unió de les corones de Castella i Aragó; importants esdeveniments per a la història de la humanitat.

Al costat de l’ermita trobem una ampla àrea recreativa, amb nombroses taules de pedra i parc infantil, a més d’un restaurant i espai per deixar el nostre vehicle.

El Castell de Cocentaina

A poca distància de l’Ermita de Sant Cristòfol, a major altitud, es troba el Castell de Cocentaina, sobre el tossal de Sant Cristòfol. Aquesta construcció defensiva va ser bastida entre finals del segle XIII i principis del XIV, i va ser erigida sobre les restes d’altres fortins anteriors, d’origen àrab. Té forma de torre quadrangular, amb unes dimensions de 13,5 metres per cada costat i 12 d’alçada. Es troba restaurada i en bon estat.

Castillo de Cocentaina.
Castell de Cocentaina.

Com arribar

Per arribar al punt de partida d’aquesta ruta hem de dirigir-nos a la part nord de Cocentaina, per la carretera N-340. Des d’aquesta, podem arribar a l’Ermita de Sant Cristòfol, passant prèviament pel cementeri municipal.


Pujada al Montcabrer

En el següent mapa de Wikiloc es pot veure la ruta des del cementeri de Cocentaina, però es recomanable arribar, amb el nostre vehicle, fins l’Ermita de Sant Cristòfol.

Powered by Wikiloc

Comencem la ruta prop de l’ermita, en el camí asfaltat, on veiem uns cartells informatius sobre el PR-CV 27 (Cocentaina – Agres) i PR-CV 37 (Ermita de Sant Cristòfol – Montcabrer). En el nostre cas seguirem una part del PR-CV 37.

Deixem l’ermita a l’esquerra i emprenem la marxa. Passats uns minuts veiem, a l’esquerra el camí, unes rajoles amb l’itinerari de la senda ecològica de l’Asquererola. Seguim les marques de PR i continuem per aquesta sendas.

Sierra de Aitana.
Serra d’Aitana, vista des de la serra de Mariola (Cocentaina).

Un poc més tard passem pel costat de la Font de la Penya Banyà i, uns metres més endavant, arribem a un mirador on podem veure un panell descriptiu de l’entorn.

Avançant amb la ruta, no tardem en trobar la Font de les Huit Piletes, al costat d’una taula de pedra. Ens fixem sempre en les marques de PR, en continu ascens. No molt més tard arribem a un altre mirador, amb una taula de fusta sota una xicoteta estructura amb sostre.

Més endavant trobem la Font de l’Esquerola (també anomenada Esquererola i Asquererola), situada als peus d’una gran paret que convida a l’escalada, en la base de la qual veiem una taula de pícnic.

Mas de Llopis (Mariola, Cocentaina).
Mas de Llopis, en la serra de Mariola (Cocentaina).

Tornem a veure una altra font passats uns minuts, la Font de Sanxo. Poc temps després, abans d’arribar a les ruïnes del Mas de Llopis, passem pel costat de la font homònima.

Minuts més tard arribem a l’encreuament amb el sender de gran recorregut GR 7, on veiem una bústia de camp en la qual els senderistes poden deixar els seus testimonis i suggeriments a la Conselleria de Medi Ambient.

Benicadell
Serra del Benicadell, vista des de la serra de Mariola.

Continuem amb l’ascens, deixant la bústia a la nostra esquena i el cim a la dreta. Prompte passem pel costat de la Font del Pouet i, uns minuts després, arribem finalment a la part més alta de la Mariola: el Montcabrer, situat a 1390 metres d’altitud.

Després d’una pausa, tornem sobre les nostres passes fins arribar a l’Ermita de Sant Cristòfol, on acaba la nostra ruta.

Enllaços d’interès:
Ruta a la Cava Gran d’Agres.
Ruta al naixement del riu Vinalopó.
Pujada al Menejador des de la Font Roja.
Excursió en familia al Racó de Sant Bonaventura.